Cod portocaliu de inundații în nordul R.Moldova

  • 23 Iunie 2020 15:56
Cod portocaliu de inundații în nordul R.Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un Cod portocaliu de inundații în nordul R.Moldova, pentru perioada 23 iunie - 3 iulie.

În legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina), hidrologii avertizează că, în perioada 23 - 29 iunie, va avea loc creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul s. Criva – or. Costești - Stânca, cu 1.80–2.20 m, față de nivelul din 23 iunie.

Astfel, meteorologii avertizdează refertor la ieșirea apei în lunca rîului Prut în raioanele Briceni și Edineț, cu subinundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuți-or. Bălți și începutul subinundării unor sate aferente râului.

De asemenea, din cauza deciziei Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (r.Nistru) pâna la 1400 m3/s,  Centrul Hidrologic prognozează pentru perioada 23 - 29 iunie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 23 iunie pe sectorul:
- s. Naslavcea – or. Dubăsari cu 1.8 - 2.2 m.

Potrivit Serviciului Hidrologic,  în urma deciziei subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costești-Stânca (r.Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează că va avea loc creșterea nivelului apei pe sectorul:- or.Costești-Stânca – or.Cantemir cu 2.5 – 3.5 m; - or.Cantemir – s. Brânza cu 1.0 – 2.0 m, față de nivelul din 16 iunie.

Astfel va avea loc izolat ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău