COD PORTOCALIU de caniculă. Ce fac autoritățile

  • 07 Iulie 2015 16:00
COD PORTOCALIU de caniculă. Ce fac autoritățile

De astăzi și până pe 9 iulie, meteorologii au anunțat Cod Portocaliu de caniculă, cu temperaturi maxime de până 36-38 de grade Celsius.

Temperaturile prognozate pentru următoarele zile depășesc cu câteva grade valorile obișnuite pentru această perioadă a anului, a explicat meteorologul Vera Cristea, de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

”Pe parcursul zile de astăzi temperaturile vor atinge valori de 34-35 grade, iar pe 8-9 iulie vor crește până la valori de 36-38 grade Celsius. Aceste temperaturi depășesc valorile normei cu mai mult de 5-7 grade. Astfel de temperaturi ce depășesc 35 de grade și mai mult se înregistrează, în mediu, o dată la 3-5 ani”, a declarat Vera Cristea.

În instituțiile medicale din capitală au fost amenajate încă de ieri puncte de acordare a primului ajutor pe timp de caniculă, la care s-au înregistrat deja peste 2 000 de adresări, a declarat pentru Radio Chișinău șeful direcției sănătate, Mihai Moldovanu.

”Aceste puncte sunt amenajate în holurile acestor instituții și sunt dotate cu tot necesarul pentru a acorda primul ajutor. La necesitate se solicită și ambulanța sau alți medici de care este nevoie. Toate aceste puncte sunt funcționale”, a declarat Mihai Moldovanu.

Totodată, în municipiul Chișinău, la fel ca și la Bălți, Cahul și Comrat, salvatorii au instalat corturi în care cetățenii pot să bea apă gratis. În capitală vor funcționa cinci puncte de reabilitare în cele cinci sectoare, unde  salvatorii vor acorda primul ajutor calificat în caz de necesitate, a declarat ofițerul de presă al Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, Liliana Pușcașu.

”Angajații Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale vor activa în perioada orelor 12-18 la aceste puncte de reabilitare. Oamenii se pot adresa pentru a se proteja de soare și a bea apă. Corturile vor funcționa pe perioada caniculară cel puțin în această săptămână, până vineri, iar în cazul în care și temperaturile vor depăși și săptămâna viitoare 35 de grade, aceste corturi își vor relua activitatea” a menționat Liliana Pușcașu. 

Salvatorii mai atrag atenția cetățenilor asupra riscului de izbucnire a incendiilor în perioada caniculară, și îi îndeamnă să nu utilizeze focul deschis care s-ar putea răspândi în condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate. De asemenea, este recomandată frecventarea bazinelor acvatice amenajate, cu stații de salvare, precum și monitorizarea cu atenție a copiilor pentru a preveni înecurile.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău