Coca-Cola a plătit 8 milioane de euro pentru a influența medici și oameni de știință din Franța (Le Monde)

  • 10 Mai 2019 09:06
Coca-Cola a plătit 8 milioane de euro pentru a influența medici și oameni de știință din Franța (Le Monde)

Compania americană Coca-Cola a cheltuit peste 8 milioane de euro în Franța pentru a influența medici și oameni de știință din domeniul sănătății, conform unei anchete publicate de cotidianul Le Monde, transmite joi AFP, preluat de Agerpres.

Conform cotidianului, obiectivul Coca-Cola este de a deturna atenția publică de la efectele nocive pe care sucurile și alte băuturi îndulcite le au asupra sănătății.

"Începând cu 2010, Coca-Cola a acordat peste 8 milioane de euro unor experți și diverselor organizații medicale, dar și sportive sau organizatoare de evenimente", scrie Le Monde, adăugând că "în Franța, la fel ca și în alte părți ale lumii, aceste finanțări țin de comunicare sau de pura sponsorizare și nu de desfășurarea unor studii științifice autentice".

Conform publicației franceze, totul pornește de la o anchetă asupra lobby-ului făcut de compania multinațională, publicat în 2015 de New York Times. În fața scandalului, Coca-Cola a promis transparență și a publicat pe site-ul său de internet numele experților și listele de activități pe care le-a finanțat în SUA.

"În Franța, insistențele ONG-ului Foodwatch au constrâns Coca-Cola să publice aceste date în aprilie 2016". Aceste date, actualizate, au fost examinate de jurnaliștii de la Le Monde.

"Dieteticieni, nutriționiști sau specialiști în medicină sportivă: cea mai mare parte a celor 18 persoane numite (care au colaborat cu Coca-Cola n.r.) sunt profesioniști din domeniul sănătății", scrie Le Monde.

Finanțările din partea companiei care produce băuturile răcoritoare Sprite, Fanta sau Minute Maid, vizează "să facă uitate riscurile legate de aceste băuturi îndulcite, scoțând în evidență rolul lipsei activităților sportive în ceea ce privește obezitatea".

Printre altele, un studiu publicat de o revistă specializată în sănătate publică, Journal of Public Health Policy, apărut la 8 mai, dezvăluie că multinaționala a impus clauze multiple prin care influențează cercetările științifice pe care le sponsorizează. Autorii acestui studiu, coordonat de Sarah Steele, profesoară de politici de sănătate publică la Jesus College din cadrul Universității Cambridge (Marea Britanie), au putut examina cinci contracte încheiate de Coca-Cola cu universități americane și canadiene de renume.

Compania Coca-Cola, conform profesoarei Sarah Steele, "își rezervă dreptul de a rupe orice astfel de contract fără să prezinte vreun motiv", iar "clauzele și condițiile precizate în contracte nu corespund declarațiilor făcute de Coca-Cola pe site-ul său de internet". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău