Coaliția „Vocea Romilor” insistă ca toți copiii să fie asigurați cu educație de calitate

  • 09 Martie 2021 15:07
Coaliția „Vocea Romilor” insistă ca toți copiii să fie asigurați cu educație de calitate

Coaliția „Vocea Romilor” insistă ca toți copiii, implicit cei de etnie romă, să fie asigurați cu educație de calitate. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ion Duminica, membru al Secretariatului Coaliției, a menționat că dreptul elevilor romi la educație este din nou lezat, în contextul în care, recent, autoritățile au reintrodus formatul de educație online.

Potrivit lui Ion Duminică, această decizie creează o problemă ce ține nu doar de prezent, ci și de viitor, întrucât acești copii, neavând acces la studii, vor deveni cetățeni vulnerabili și nu se vor putea încadra pe piața muncii. „Accesul la educația online este actualmente asigurat doar pentru o categorie de cetățeni, cei cu surse stabile de venit. Reiese că educația online este pentru societatea bogată. Pentru săraci, pentru comunitatea romilor, educația online nu e binevenită, nu este acceptată, nu au nici-o posibilitate elevii să o acceseze”, a regretat Ion Duminica.

În cazul în care autoritățile nu au soliții pentru a asigura tuturor copiilor acces la educație de calitate, sugestia este ca vacanța să fie prelungită pentru toți elevii. „Pledăm ca toți copiii din Republica Moldova, inclusiv cei de etnie romă, să aibă acces egal la educație de calitate, în codiții decente. Educația online nu prevede acces egal pentru toți copii. Noi pledăm ca copiii să învețe la școală, într-un mediu prietenos, de socializare. Noi nu vrem ca copiii noștri să fie separați, discriminați și uitați pentru că educația online creează noi bariere, frontiere între copiii de etnie romă și restul societății”, a afirmat Ion Duminica.

Coaliția „Vocea Romilor” solicită autorităților, înainte de a  dispune învățământul online, să asigure toate localitățile țării cu conexiune la internet, să asigure elevii și profesorii cu echipament necesar și abilități digitale. „ În acest moment, educația online este doar un atribut formal, care nu e accesibil pentru majoritatea copiilor din Republica Moldova, inclusiv pentru cei de etnie romă. Solicităm ca, începând cu săptămâna viitoare, de pe 15 martie (după vacanța elevilor), să fie reluat procesul de educație în condiții normale”, a spus Ion Duminica.

Valeriu Matac, mediator comunitar în sectorul Centru, Chișinău, a menționat că și așa majoritatea copiilor romi absolvesc studiile gimnaziale doar cu certificat de audiență. Fără o educație de calitate, nu au șanse să-și asigure un loc pe piața muncii.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău