Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă candidații la funcția de președinte să participe la dezbateri electorale

  • 15 Octombrie 2020 16:15
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte îndeamnă candidații la funcția de președinte să participe la dezbateri electorale Europa Liberă

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (din care fac parte peste 30 de organizații neguvernamentale, inclusiv "ADEPT", "Promo-LEX", "IDIS Viiorul") îndeamnă candidații la funcția de președinte al R. Moldova să participe la dezbateri electorale. Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru se menționează în declarația Coaliției.

"Scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 va fi organizat în contextul situației specifice legate de aplicarea națională și/sau regională a restricțiilor sanitar-epidemiologice impuse de pandemia de COVID-19. În condițiile în care până la scrutin au rămas mai puțin de 20 de zile, autoritățile raportează zilnic circa 1000 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, în 26 de unități administrativ-teritoriale deja a fost instituită starea de urgență în sănătate publică cu gradul de alertă "Cod Roșu", este evident că concurenții electorali sunt foarte limitați în desfășurarea activităților de campanie, iar alegătorii - în dreptul lor de a recepționa informații despre campanie din prima sursă", consideră activiștii civici.

Prin urmare, ei "încurajează ferm candidații să profite de ocazia de a participa la dezbateri electorale".

"În primul rând, dezbaterile electorale reprezintă o sursă directă, importantă și credibilă de informare pentru alegători cu privire la campania electorală și concurenții electorali. În al doilea rând, dezbaterile electorale sunt o oportunitate gratuită, accesibilă tuturor candidaților, de a informa alegătorii cu privire la cele mai sensibile probleme ale societății descrise în platformele lor electorale. În plus, informarea are loc concomitent cu prezentarea valorii platformelor candidaților în comparație cu platformele contracandidaților și, în consecință, îi determină pe alegători să-i voteze. Și, nu în ultimul rând, în contextul pandemiei de COVID-19, dezbaterile electorale organizate de către furnizorii de servicii media reprezintă una dintre puținele activită&#35 5;i de campanie cu risc redus de contaminare", se arată în declarația Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Activiștii Coaliției au menționat că deja există cazuri, când unii concurenți electorali refuză să participe la dezbaterile electorale.

"Mai grav, chiar dacă legislația oferă posibilitatea informării alegătorilor prin intermediul persoanelor de încredere, candidații nu profită nici de acest instrument alternativ și, deseori, punctul de vedere al unor concurenți nu este reflectat în dezbateri. Astfel, considerăm că participarea tuturor candidaților sau a persoanelor de încredere ale acestora în cadrul dezbaterilor electorale este imperativă", se arată în declarația Coaliției.

Anterior, doar președintele Igor Dodon, care candidează în calitate de candidat independent, a anunțat că nu va participa la dezbateri electorale. În același timp, alți candidați își trimit adesea reprezentanții la dezbateri, dar nu participă personal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău