Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte consideră necesară sesizarea Curții Constituționale pentru modalitatea de validare a alegerilor

  • 19 Iulie 2018 13:43
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte consideră necesară sesizarea Curții Constituționale pentru modalitatea de validare a alegerilor

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte consideră că este necesară sesizarea Curții Constituționale pentru a fi clarificate aspecte legale referitoare la modalitatea de validare a alegerilor. Reprezentanții societății civile atrag atenția că există riscuri legate de viitorul scrutin parlamentar, care va avea loc conform sistemului electoral mixt.

Astfel, autoritățile care au dreptul de sesizare la Curtea Constituțională sunt chemate să întrebe instanța dacă alegerile pot fi invalidate de instanțele de judecată din oficiu, în lipsa unei cereri de anulare a alegerilor motivată (așa cum a fost în cazul anulării votului în Chișinău) și dacă, în lipsa prevederilor și criteriilor exacte stabilite de normele legale, pot fi invalidate alegerile de către instituțiile statului abilitate cu asemenea atribuții. 

După alegerile prezidențiale din 2016, Curtea Constituțională a subliniat necesitatea ca întreaga legislație electorală să fie îmbunătățită. Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte denunță faptul că Parlamentul nu a efectuat modificările necesare, ci doar a schimbat sistemul de vot. 

Reprezentanții Coaliției consideră că instanța constituțională urmează să examineze în regim prioritar sesizarea, pentru că până la alegerile parlamentare a rămas mai puțin de jumătate de an și că dreptul la vot al cetățenilor trebuie protejat. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău