Coaliția anti-ISIS din Irak și-a suspendat activitatea. Țările aliate se concentrează pe apărarea în fața atacurilor posibile

  • 06 Ianuarie 2020 15:39
Coaliția anti-ISIS din Irak și-a suspendat activitatea. Țările aliate se concentrează pe apărarea în fața atacurilor posibile

Coaliția internațională care se lupta cu ISIS și-a suspendat operațiunile împotriva grupului terorist pentru ca forțele sale să se poată concentra pe protejarea militarilor staționați la bazele militare din zonă, în urma tensiunilor crescânde după asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani, relatează The Guardian, potrivit Digi24.ro.

Anunțul a venit la puțin timp după ce parlament irakian a votat o moțiune care prevede expulzarea trupele americane din țară. Într-un comunicat, coaliția condusă de Statele Unite afirma că este hotărâtă să își protejeze bazele după ce grupuri și miliții pro-iraniene au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra lor, notează sursa citată.

„Aceste evenimente ne-au limitat capacitatea de a continua antrenamentele cu partenerii noștri și de a le susține operațiunile împotriva ISIS. Prin urmare, am hotărât să întrerupem aceste activități”, au declarat reprezentanții coaliției.

Au existat mai multe avertizări în legătură cu faptul că asasinarea lui Soleimani ar putea compromite stadiile finale ale luptei împotriva Statului Islamic, forțat să se retragă în față forțelor din Irak și Siria cu ajutorul forțelor aeriene ale coaliției.

În Irak sunt dislocați peste 5.000 de militari americani în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA. România nu contribuie cu forțe armate la această operațiune internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău