CNPF a lansat o campanie de informare privind constatarea amiabilă în caz de accident rutier

  • 07 Noiembrie 2019 17:27
CNPF a lansat o campanie de informare privind constatarea amiabilă în caz de accident rutier

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a lansat o campanie de informare a șoferilor despre condițiile aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentelor rutiere, transmite MOLDPRES.

Potrivit CNPF, în cadrul campaniei vor fi difuzate mai multe spoturi video pentru a informa șoferii care sunt implicați în accidente rutiere minore, fără victime și daune serioase, că pot încheia o înțelegere amiabilă, evitând astfel amenda contravențională și punctele de penalizare.

În cazul utilizării constatării amiabile, nu mai este necesară prezența poliției la fața locului pentru constatarea accidentului și, respectiv, șoferii care vor recurge la constatarea amiabilă nu vor fi penalizați cu amenzi rutiere. În schimb, conducătorii auto vinovați de accidentul produs vor fi penalizați de asigurători în baza sistemului bonus-malus prin majorarea primei de asigurare pentru anul următor.

Noua procedură este în vigoare de la 8 septembrie curent. Aceasta poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republica Moldova, în care au fost implicate doar două autovehicule și în urma cărora au rezultat doar daune materiale nesemnificative, în mărime maximă de zece mii de lei.

În asemenea cazuri, ambii conducători auto implicați în accident vor completa formularul „Constatare amiabilă de accident”. Acesta urmează a fi completat doar în cazul în care ambii conducători auto dispun de asigurare RCA și de comun acord este stabilită persoana vinovată de producerea accidentului. În caz contrar, accidentul urmează a fi documentat de către organele de poliție.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
-0,8 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:1,5 m/s
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău