CNPF a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova

  • 17 Octombrie 17:43
CNPF a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova

Comisia Națională a Pieței Financiare a acordat prima licență de administrare a fondurilor de pensii facultative. Este vorba despre Societatea de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative „Aragonn Grup”, al cărei fondator este compania de asigurări „Asterra Grup”, transmite IPN.

În luna aprilie a acestui an, CNPF a eliberat avizul de constituire a companiei „Aragonn Grup”. Procedura de avizare a inclus și aprobarea persoanelor propuse pentru gestionarea activității „Aragonn Grup” și eliberarea avizului prealabil pentru dobândirea de către compania „Asterra Grup” a participației calificate peste 50% din acțiunile cu drept de vot ale „Aragonn Grup”.

În următoarele etape, societatea „Aragonn Grup” trebuie să prezinte documentele necesare privind obținerea avizelor de la CNPF pentru constituirea fondului de pensii, depozitarul activelor fondului de pensii și pentru prospectul de pensii facultative.

„Aragonn Grup” va avea opțiunea de a înființa un fond de pensii individual sau ocupațional și să atragă participanți prin încheierea contractelor de societate civilă. Persoanele interesate vor deveni participanți la fond după semnarea contractului individual de aderare și efectuarea contribuțiilor necesare. De notat, că un fond de pensii trebuie să aibă minimum 15 participanți.

Potrivit CNPF, aderarea la un fond de pensii este o opțiune individuală, iar calitatea de participant se dobândește prin semnarea contractului de aderare cu administratorul fondului de pensii și achitarea primei contribuții. Mărimea contribuțiilor la un fond de pensii și modalitatea de plată a acestora se stabilesc în contractul individual de aderare conform regulilor planului de pensii facultative.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer fragmentat
Umiditate:50 %
Vint:5,14 m/s
Fri
7
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău