CNPAC: Este periculoasă redeschiderea grădinițelor. Apelăm angajatorii să stabilească un program de muncă redus pentru părinți

  • 01 Iulie 2020 12:23
CNPAC: Este periculoasă redeschiderea grădinițelor. Apelăm angajatorii să stabilească un program de muncă redus pentru părinți

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) își exprimă îngrijorarea față de intenția declarată a autorităților statale de reluare a activității instituțiilor de învățământ preșcolar, dar și față de poziția unui număr mare de părinți care solicită deschiderea grădinițelor pe fundalul reluării activităților social-economice și a necesității întoarcerii în câmpul muncii a angajaților, transmite IPN.

Potrivit unei declarații publice a organizației, în contextul în care situația epidemiologică rămâne a fi gravă în Republica Moldova, statisticile confirmând zilnic sute de cazuri de îmbolnăviri, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii consideră că reluarea activității grădinițelor de copii prezintă pericol sporit de infectare și de răspândire a virusului. Organizația atenționează că cei mici nu pot controla respectarea măsurilor de protecție și a distanței sociale recomandate și se pot infecta la grădiniță sau în transportul public.

„Totodată înțelegem neliniștea părinților în legătură cu faptul că unii din ei nu au cu cine lăsa copiii în timp ce merg la muncă și ne exprimăm îngrijorarea privind situația copiilor pe care unii părinți, în lipsa unor soluții alternative, îi lasă singuri acasă, expunându-i la multiple pericole pentru viața și sănătatea lor”, se menționează în declarație.

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii consideră necesară consolidarea poziției instituțiilor statale prin oferirea alternativelor pentru familiile cu copii de vârstă preșcolară, astfel încât acestea să reușească concilierea vieții de familie cu activitatea profesională pentru asigurarea creșterii și dezvoltării armonioase a copilului pe timp de pandemie.

„Solicităm autorităților naționale de resort/celor locale să aprobe de urgență modificări la cadrul legal, prin care să extindă categoriile de beneficiari ai serviciului de sprijin familial, incluzând familiile ce se confruntă cu probleme de supraveghere a copiilor de vârstă preșcolară în timpul aflării părinților la muncă pe perioada sistării activității instituțiilor de învățământ preșcolar; să stabilească criterii clare și obiective pentru admiterea solicitărilor de includere în programul de sprijin familial și să simplifice procedura de accesare a acestuia în perioada epidemiologică; să examineze posibilitatea de redirecționare a fondurilor destinate pentru alimentația copiilor în grădinițe în sprijinul familiilor vulnerabile și să elaboreze un plan gradual de redeschidere a instituțiilor de învățământ preșcolar, care să fie activat la etapa de diminuare a pandemiei”, precizează CNPAC.

În ceea ce-i privește pe angajatori, CNPAC vine cu apelul ca, la solicitarea angajaților care au copii de vârstă preșcolară, aceștia să identifice soluții pentru munca de la distanță, iar după caz, să stabilească un program de muncă redus sau flexibil pentru angajații respectivi.

Părinților organizația le recomandă să se asigure că copiii preșcolari nu sunt lăsați fără supravegherea maturilor nici pentru perioade scurte de timp, iar în cazul când nu pot face asta personal, să găsească un adult de încredere, în grija căruia să lase copilul. Să solicite sprijin din partea autorităților locale, angajatorilor, în cazul în care nu au în grija cui lăsa copiii, fiind constrânși să meargă la muncă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău