CNN: Oligarhul Evgheni Prigojin, omul din spatele ”fabricii de troli” de la Sankt Petersburg suspectată de influențarea alegerilor din SUA

  • 22 Octombrie 2017 14:55
CNN: Oligarhul Evgheni Prigojin, omul din spatele ”fabricii de troli” de la Sankt Petersburg suspectată de influențarea alegerilor din SUA

O companie din cadrul imperiului lui Evgheni Prigojin, un oligarh pe care presa rusă l-a numit ”bucătarul-șef” al președintelui Vladimir Putin, a finanțat ”fabrica de troli” care a folosit rețele de socializare pentru a răspândi știri false în campania alegerilor americane din 2016, declară mai multe surse la curent cu această anchetă pentru CNN.

Prigojin este cel care i-a servit caviar și trufe fostului președinte american George W. Bush în 2002, la un summit la Sankt Petersburg, potrivit postului american. Mai înainte, el a renovat o ambarcațiune care a devenit cel mai exclusivist restaurant din orașul natal al președintelui rus. Însă afacerile lui Prigojin au trecut cu mult dincolo de bucătărie, comentează postul.

O parte a ”fabricii de troli” avea un nume și o misiune foarte intrigante - ”Departamentul de provocări”, însărcinat să răspândească știri false și disensiuni sociale în Occident, potrivit unor documente interne ale companiei obținute de CNN.

Oligarhul este unul dintre membrii cercului restrâns de la Kremlin.

Potrivit unor oficiali americani și unor documente examinate de CNN, compania sa ar fi principala susținătoare a "Internet Research Agency" (IRA), o firmă secretă în domeniul tehnologiei cu sediul la Sankt Petersburg.

Prigojin a fost sancționat de Departamentul american al Trezoreriei în decembrie 2016 din cauză că a susținut financiar ocuparea militară a Ucrainei. Două dintre companiile sale, inclusiv afacerile de catering, au fost sancționate de către Trezoreria americană anul acesta.

CNN a examinat zeci de documente divulgate de companiile lui Prigojin, care dezvăluie noi probe ale legăturilor acestuia cu ”fabrica de troli”.

Un contract furnizează IRA mijloace de monitorizare a rețelelor de socializare și un ”sistem de promovare automată pe motoare de căutare”.

Alte documente arată că bugetul lunar al IRA era de aproximativ un milion de dolari în 2013 - repartizat între departamente care includeau operațiuni în limba rusă și utilizarea rețelelor de socializare în engleză.

”Departamentul de provocări” avea ca misiune ”cum să creăm știri pentru a ne atinge obietivele”.

Alt document dezvăluie un contract din 2013, întocmit de un angajat al Concord Management and Consulting, principala activitate a lui Prigojin cu sediul la Sankt Petersburg. Contractul prevede lucrări în domeniul construcțiilor la IRA în valoare de 20 de milioane de ruble (650.000 de dolari) și este semnat de directorul general al IRA.

Alte înregistrări ale companiei, examinate de CNN, arată că un angajat de la Concord Consulting a trecut ulterior la IRA.

CNN scrie că trimis mai multe e-mailuri și a dat mai multe telefoane la Concord Consulting, însă fără să primească răspuns.

IRA nu mai există, adaugă postul.

Prigojin este foarte atent la imaginea sa. Anul trecut el a deschis 15 procese împotriva companiei de Internet Yandex, în baza unei legi care obligă motoarele de căutare online să șteargă ”infrmații ilegale, inexacte sau irelevante”. Dosarul a fost abandonat ulterior.

Internet Research Agency se află de mult timp în vizorul unor anchete americane.

O evaluare declasificată întocmită de comunitatea americană de informații, publicată în ianuarie, conchide că ”probabilul finanțator al așa-numitei Internet Research Agency de troli profesioniști cu sediul la Sankt Petersburg este o aliată apropiată a (președintelui rus Vladimir) Putin, cu legături cu serviciile ruse de informații”, însă nu menționează numele lui Prigojin.

Oligarhul are un trecut ”colorat”, scrie CNN.

El a petrecut nouă ani la închisoare, în anii '80, condamnat pentru fraudă și jaf, potrivit presei ruse. După ce a fost eliberat din închisoare, a intrat în domeniul producerii șiii distribuției de produse culinare, renovând o ambarcațiune și deschizând New Island, unul dintre cele șase restaurante de lux pe care le deține la Sankt Petersburg.

Putin apelează la serviciile sale atât de ziua sa de naștere, cât și la dineuri oferite unor lideri străini precum președinții american Bush și francez acques Chirac. The Moscow Times îl numește pe Prigojin, într-un titlu, ”bucătarul-șef personal” al lui Putin.

Prigojin a obținut ulterior contracte profitabile cu școli și cu forțele armate ruse.

El l-a însoțit pe Putin într-o vizită la o nouă fabrică de-a sa de procesare a produselor alimentare în 2010, dată până la care era deja un apropiat al Kremlinului și deținea un imperiu comercial în expansiune.

ORIGINEA IRA

Internet Research Agency avea sediul pe strada Savușkina, la numărul 55, la Sankt Petersburg, înainte să-și înceteze operațiunile pe 28 decembrie 2016.

Însă, potrivit jurnalistului de investigație Andrei Zaharov, care lucrează pentru gripul media RBC, IRA funcționează în continuare. ”Ei dețin o mulțime de entități legale”, afirmă Zaharov, ”și ”le schimbă, cred la un an sau doi”.

Documente ale companiei aflate în posesia CNN par să confirme aceste afirmații, scrie CNN, care precizează că altă companie, de la aceeași adresă, este Glavset, al cărei director general are același nume cu al șefului IRA. Numele este identic cu al unui fost șef al poliției regionale din Sankt Petersburg, subliniază postul american, care precizează că a încercat să contacteze conducerea acestei companii, fără succes.

Glavset enumeră printre activitățile sale ”crearea și utilizarea de baze de date și resurse de informații” și ”dezvoltarea de programe informatice, servicii de publicitate și servicii de plasare de informații”. Ea a fost înregistrată ca societate la Registrul rus al entităților juridice în februarie 2015.

Un pic mai târziu, ea a început să dea anunțuri de angajare de personal la un site de ”vânători de capate” (hh.ru). Un astfel de anunț în vederea angajării unui copywriter, precizează că postul implică ”scrierea a diverse texte pentru Internet și conținut pentru rețele de socializare”. În anunț se oferea un salariu de 30.000 de ruble (un pic peste 500 de dolari la acea vreme)  și se preciza că nu era necesară experiența. Celor interesați li se promitea că vor lucra cu o echipă de ”colegi tineri și entuziaști”, într-un ”birou confortabil și stilat”, potrivit anunțului.

Însă nu așa își amintește Liudmila Savciuk IRA, unde a lucrat timp de două luni, în 2015. Ea a declarat pentru CNN că accesul la alte etaje era restricționat printr-un sistem pe bază de card de acces, iar angajații erau supravegheați video tot timpul. ”Angajații nu au voie să vorbească între ei”, a declarat ea. 

Savciuk estimează că, în prezent, ”aproximativ 1.000 de persoane lucrează pe strada Savușkina. Și este vorba doar despre o singură clădire”. Ea crede că alți angajați lucrează la distanță.

Alt fost angajat, intervievat anonim săptămâna aceasta de postul independent rus de televiziune RAIN, a declarat că ”exista un obiectiv - să se influențeze opinii, să se conducă la discuții (...). Exista un document cu privire la strategie. Era necesa să știi toate problemele importante din Statele Unite. Probleme fiscale, probleme ale gay-ilor, minorităților sexuale, armamentului”.

Fostul angajat spune că misiunea consta în ”a intra în conflict, a-l alimenta, a provoca valuri”. El a dat un exemplu. ”Era necesar să scrii că sodomia este un păcat. Asta îți aducea câteva duzini de like-uri”.

El a declarat că IRA își pune angajații să urmărească serialul american "House of Cards" pentru a-și îmbunătăți engleza.

Spre deosebire de Casa Albă fictivă a lui Frank Underwood, ”atmosfera de acolo mie îmi amintea de Gulagul antiutopic”, a declarat Savciuk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău