CNESP: Serviciile religioase vor fi organizate cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice

  • 30 Aprilie 2021 10:22
CNESP: Serviciile religioase vor fi organizate cu respectarea măsurilor sanitar-epidemiologice

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), întrunită ieri în ședință, a recomandat desfășurarea activității cultelor religioase, oficierea slujbelor și a rugăciunilor cu caracter colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiționale religioase, cu respectarea măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19, transmite MOLDPRES.

„Se permite admiterea în interiorul lăcașurilor de cult a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță fizică de siguranță de minimum doi metri între persoanele participante la activitățile religioase (cu excepția slujitorilor de cult). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor. Slujitorii de cult vor asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră în lăcașul de cult a prevederilor prezentului subpunct”, indică Dispoziția nr.54 din 29 aprilie a CNESP.

De asemenea, potrivit sursei citate, este necesară instalarea la intrare în lăcașul de cult, în locuri vizibile și accesibile, a dozatoarelor cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. „La intrarea în lăcașul de cult și în locul de organizare a slujbelor, fiecare persoană este obligată să își dezinfecteze mâinile. Se va efectua triajul observațional și măsurarea temperaturii corpului la intrarea în lăcașurile de cult a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului”, conform documentului.

Totodată, CNESP a dispus purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul lăcașului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către toate persoanele a regulilor stabilite.

„Este necesară monitorizarea stării de sănătate a slujitorilor de cult, inclusiv prin măsurarea temperaturii corpului, la începutul și la sfârșitul zilei de muncă. În caz de depistare a unor simptome specifice infecției respiratorii acute (tuse, strănut, rinoree), persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează și informează medicul de familie. Se va evita contactul și sărutarea obiectelor de cult”, arată Dispoziția Comisiei.

Alte prevederi se referă la neadmiterea consumului produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcașului de cult;  promovarea salutului între credincioși și slujitorii de cult exclusiv prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări. De asemenea, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin un metru și se vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele sau suprafețele de contact frecvent (de exemplu mânerele ușilor, balustradele, scaunele etc.). Activitățile religioase oficiate de către slujitorii de cult în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței fizice de 1,5 metri între persoane.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a îndemnat persoanele din grupele de risc, vârstnicii și cele cu boli cronice, să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău