CNED: Eficiența energetică în blocurile locative din R.Moldova va fi accelerată prin intermediul FEERM

  • 16 Iulie 09:38
CNED: Eficiența energetică în blocurile locative din R.Moldova va fi accelerată prin intermediul FEERM

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță finalizarea procesului de evaluare a dosarelor depuse în cadrul Apelului pentru identificarea asociațiilor de locatari care vor beneficia de asistență tehnică gratuită pentru elaborarea auditurilor energetice lansat de CNED în perioada 5 aprilie - 29 mai 2024.

Potrivit CNED, au fost depuse 49 dosare pentru 67 blocuri locative, din care 38 de dosare ale asociațiilor au fost aprobate de către Comitetul de finanțare și risc al CNED pentru a beneficia de audituri energetice gratuite în cadrul Componentei I – Audit energetic din Produsul de finanțare „Eficiența energetică a blocurilor locative”.

În cadrul Apelului au fost aprobate 2 dosare din or. Ceadîr-Lunga, 1 dosar din or. Edineț, 1 dosar din or. Vulcănești, 1 dosar din or. Ialoveni, 1 dosar din or. Hîncești, 1 dosar din mun. Ungheni și 31 de dosare din mun. Chișinău.

Realizarea rapoartelor de audit este planificată pe parcursul anului curent și vor permite identificarea măsurilor care pot fi implementate, estimarea investițiilor necesare pentru acestea și economiile ce vor fi generate urmare a implementării acestor măsuri de eficientizare. Această informație va fi esențială pentru luarea deciziei de a solicita finanțare din Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova, (FEERM).

Astfel, Asociațiile de Proprietari în Condominiu vor putea accesa prin FEERM granturi de 70% din investiția eligibilă, în timp ce 30% din investiție va constitui contribuția proprie a locatarilor.

Precizăm că FEERM reprezintă un instrument de finanțare pentru proiectele de eficientizare energetică a locuințelor destinat atât blocurilor multietajate, cât și gospodăriilor individuale.

CNED este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei, cu misiunea de a coordona și organiza activități pentru implementarea politicii de stat în domeniile eficiență energetică și valorificarea surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor din aceste domenii, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a țării prin oferirea soluțiilor energetice eficiente pentru tranziția energetică și creșterea securității energetice a Republicii Moldova.

CNED: Eficiența energetică în blocurile locative din R.Moldova va fi accelerată prin intermediul FEERM

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău