CNAS face precizări legate de stabilirea pensiei și altor prestații sociale

  • 18 Aprilie 2020 12:00
CNAS face precizări legate de stabilirea pensiei și altor prestații sociale

Solicitanții care obțin dreptul la pensie și alte prestații sociale în perioada 17 martie – 15 mai 2020, vor depune cererea și actele necesare pentru stabilirea acestor drepturi la Casa Teritorială de Asigurări Sociale (CTAS) din data încetării stării de urgență, informează Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Conform unui comunicat de presă, citat de IPN, pe durata stării de urgență termenele de acordare a tuturor prestaliilor sociale nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspenda pe toată durata stării de urgență.

Totodată, pensia se va calcula din data obținerii dreptului, dacă cererea și actele  necesare sunt depuse în anumite termene de la data încetării stării de urgență. La pensia pentru limită de vârstă – în termen de 30 zile; la pensia de dizabilitate – în termen de 60 de zile; iar la pensia de urmaș – în termen de 90 de zile.

Respectiv, în funcție de categoria de pensie, pentru solicitanții care obțin dreptul la pensie în perioada stării de urgență, termenele de depunere a cererii vor fi calculate de la data incetării stării de urgență.

În cazul în care dreptul la pensie sau altă prestație socială a survenit până la decretarea stării de urgență, iar solicitantul nu a depus cererea pentru realizarea acestui drept, din oricare motive, pe perioada stării de urgență, calcularea termenului se suspendă și termenul rămas de depunere a cererii va continua să se calculeze de la data încetării stării de urgență.

Aceeași abordare se va aplica la termenele de acordare a tuturor prestațiilor sociale stabilite de casele teritoriale de asigurări sociale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău