CNAS | De la 1 iulie intră în vigoare noi reguli privind vârsta de pensionare

  • 01 Iulie 2021 12:14
CNAS | De la 1 iulie intră în vigoare noi reguli privind vârsta de pensionare

Începând cu 1 iulie, curent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și 6 luni, iar stagiul complet de cotizare este de 32 de ani și 6 luni, anunță cnas.md.

În același timp, bărbații, care intenționează să-și perfecteze pensia pentru limită de vârstă, trebuie să aibă 63 de ani și stagiu de cotizare de 34 de ani, condițiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

Cu respectarea condițiilor specific prevăzute de lege, reduceri ale vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci și mai mulți copii. Ele pot să se pensioneze cu 3 ani înainte de vârsta standard de pensionare, respectiv, de la 01.07.2021  la vârsta de 56 de ani și 6 luni.

În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului și veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.

Mai comunicăm, că pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare cererea și actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depășirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău