CNAM va aloca peste 5 milioane de lei pentru puncte mobile de screening mamar, pulmonar și servicii stomatologice în diferite localități

  • 17 Iunie 2021 16:42
CNAM va aloca peste 5 milioane de lei pentru puncte mobile de screening mamar, pulmonar și servicii stomatologice în diferite localități

Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca în anul curent 5 milioane 551 de mii de lei din fondul măsurilor de profilaxie pentru servicii de screening mamar și pulmonar destinate persoanelor cu risc sporit de îmbolnăvire, precum și pentru servicii stomatologice copiilor din localitățile rurale, potrivit unui comunicat al CNAM.

Examenele profilactice sunt realizate prin radiografie pulmonară și mamografie digitală mobilă, în scopul depistării active a tuberculozei și cancerului pulmonar, identificării timpurii a stărilor precanceroase și a cancerului mamar.

Pentru prestarea serviciilor de screening, CNAM a încheiat două contracte a câte 1 milion 517 mii de lei cu Institutul Oncologic și, respectiv, cu Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

De aceste servicii beneficiază gratuit atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.

Screeningul prin radiografie pulmonară va fi realizat în acest an în localitățile din raioanele Cahul, Criuleni, Soroca, Râșcani, Hâncești, Ialoveni, Ungheni, Sângerei, Ștefan Vodă, Strășeni, Rezina, Briceni, Edineț, Dubăsari.

În același timp, de investigații ale glandei mamare vor beneficia femeile din localitățile raioanelor Ungheni, Fălești, Soroca, Ialoveni, Telenești, Sângerei și din municipiul Chișinău.

Persoanelor depistate cu patologii le vor fi recomandate, după caz, investigații suplimentare de diagnostic și tratament.

Totodată, CNAM a încheiat un contract în valoare de 2 milioane 517 mii de lei cu Policlinica Stomatologică Republicană pentru acordarea serviciilor stomatologice copiilor din localitățile rurale.

În 2021, copiii din diferite localități ale raioanelor Căușeni, Ștefan Vodă, Leova, Cantemir și Cimișlia vor beneficia de un șir de servicii stomatologice, cum ar fi: examinarea cavității bucale și recomandări privind igiena cavității bucale, detartrajul dentar, aplicarea remediilor profilactice (fluor, Ca etc.), sigilarea fisurilor dinților cu scop profilactic, obturarea defectelor coronariene provocate de caria dentară fără complicații.

Serviciile de screening și cele stomatologice sunt prestate până la sfârșitul anului curent, iar unitățile medicale mobile se vor deplasa în teritorii conform unui grafic aprobat. Activitățile sus-menționate sunt desfășurate în cadrul programului “Un doctor pentru tine”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău