Peste 750 de cazuri noi de infecție cu HIV, confirmate în primele 10 luni

  • 01 Decembrie 2022 10:18
Peste 750 de cazuri noi de infecție cu HIV, confirmate în primele 10 luni

La data de 1 ianuarie 2022, în Republica Moldova erau înregistrate peste 15 mii de cazuri de infecție cu HIV. În primele 10 luni ale anului curent, au fost confirmate 753 de cazuri noi. Majoritatea persoanelor depistate sunt persoane tinere de vârstă reproductivă, sexual active, predomină calea de transmitere homosexuală. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de combatere SIDA, marcată pe 1 decembrie, transmite IPN.

Anul acesta, Ziua mondială de combatere SIDA se desfășoară cu genericul „Egalizare”. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății face apel către liderii globali și cetățenii să recunoască și să abordeze inegalitățile care împiedică progresul în eliminarea SIDA și egalizarea accesului la serviciile esențiale pentru HIV, în special pentru copii și grupurile de risc.

În Republica Moldova, în perioada 1 și 21 decembrie se va avea loc campania socială „Just TEST”, fiind planificate activități de informare a populației, mobilizare a eforturilor tuturor părților responsabile și a comunităților în răspunsul la infecția cu HIV. Astfel, va fi promovată testarea HIV atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile cu risc sporit de infectare și accesul pentru persoanele refugiate din cauza războiului. Accentul se va pune și pe reducerea discriminării persoanelor care trăiesc cu HIV și a altor populații cheie și vulnerabile la HIV.

Pentru a preveni transmiterea infecției cu HIV sunt implementate activități de prevenire în rândul populațiilor cheie, care geografic acoperă tot teritoriul Republicii Moldova. Grație resurselor oferite de Fondul Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, în semestrul întâi al anului curent au fost acoperite cu servicii de prevenire – 23 658 de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție.

La nivel mondial, în 2021, cu HIV trăiau 38,4 de milioane de persoane. Din numărul total de persoane care trăiesc cu HIV, doar 85% de persoane își cunosc statutul său.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău