CNAM prezintă beneficiile oferite de asigurarea medicală obligatorie

  • 18 Ianuarie 13:28
CNAM prezintă beneficiile oferite de asigurarea medicală obligatorie

Asigurarea medicală obligatorie acoperă o gamă largă de servicii medicale, medicamente, operații, îngrijiri, consultații sau activități de profilaxie. Atunci când apelați la medicul dvs. de familie, acesta vă poate recomanda și ajuta să le accesați în funcție de necesitățile pe care le aveți. În ultimii ani, lista medicamentelor și volumul serviciilor, puse gratuit la dispoziția pacienților cu statut de persoană asigurată, a crescut semnificativ, precizează un comunicat al CNAM.

Ce beneficii îți oferă asigurarea medicală obligatorie?

Conform Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, persoanele asigurate au parte gratuit de următoarele categorii de servicii:

  • asistența medicală de urgență;
  • servicii oferite de medicul de familie și echipa sa;
  • medicamente și dispozitive medicale compensate;
  • consultații și controale oferite de medicii specialiști;
  • operații costisitoare, cum ar fi operațiile la inimă, de cataractă, implantul cohlear, protezare de șold, genunchi și umăr etc.
  • servicii medicale de înaltă performanță (tomografie, ultrasonografie sau rezonanță magnetică);
  • servicii de dializă, chimioterapie și radioterapie;
  • servicii paliative în staționar și îngrijiri medicale la domiciliu;
  • activități de profilaxie (imunizare, screening mamar sau pulmonar);
  • tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital.

Persoanele neasigurate sunt nevoite să achite și sute de mii de lei pentru unele dintre aceste servicii. „De exemplu, o operație la inimă ajunge să coste mai mult de 200 de mii de lei, dar dacă ești persoană asigurată și ai bilet de trimitere de la cardiolog, o faci gratuit”, explică Doina-Maria Rotaru, directoarea generală adjunctă a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Pe lângă aceasta, în baza asigurării, aveți parte de servicii costisitoare, cum ar fi tomografie, rezonanță magnetică nucleară, investigații de laborator și multe altele. Fără asigurare, pentru o rezonanță magnetică a creierului, de exemplu, ar trebui să plătiți peste trei mii de lei, iar la abdomen această investigație costă mai mult de patru mii de lei, prețurile variind în diferite clinici.

 De ce să achiți asigurarea medicală dacă ești o persoană sănătoasă?

Persoanele neasigurate medical au parte de servicii de urgență în caz de accidente sau diferite situații, dar atenție – pot beneficia numai de asistența prespitalicească. În cazul în care este nevoie de spitalizare sau intervenții, acestea vor trebui să achite individual serviciile medicale.

„Achitați asigurarea medicală dacă sunteți o persoană sănătoasă, în primul rând, pentru că în situații neprevăzute, cum ar fi accidente sau incidente, aveți spitalizare gratuită, tratament și îngrijire, oricât de costisitoare, fără să achitați”, spune Doina-Maria Rotaru, directoarea generală adjunctă a CNAM.

Pentru anul 2024, peste 7 miliarde de lei sunt planificați în fondul asigurărilor pentru ca serviciile spitalicești să acopere necesitățile tuturor pacienților asigurați din Republica Moldova. Pentru asistența medicală oferită de echipa medicului de familie sunt planificate peste 3 miliarde de lei, iar pentru tratament în condiții de ambulatoriu – 1,4 miliarde de lei. Peste un miliard de lei sunt prevăzuți și pentru medicamente și dispozitive medicale compensate.

Doina-Maria Rotaru: Pe lângă investiția în sănătatea noastră, achitarea primei de asigurare este un gest de grijă și responsabilitate. Banii achitați pentru asigurare sunt folosiți pentru serviciile medicale oferite copiilor sau bunicilor noștri, care au nevoie mai des de ajutor medical.

Pentru mai multe detalii despre beneficiile asigurării medicale, accesați site-ul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină – cnam.md ori apelați gratuit Info CNAM - 0 800 99999. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău