CNAM a prezentat explicații privind achitarea primei de asigurare de către fondatorii de gospodării țărănești

  • 17 Octombrie 2023 13:30
CNAM a prezentat explicații privind achitarea primei de asigurare de către fondatorii de gospodării țărănești

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Ion Dodon, a solicitat astăzi, într-o conferință de presă, fondatorilor de gospodării țărănești să verifice statutul gospodăriei la primăria din localitate. Îndemnul vine în urma numeroaselor adresări la CNAM ale fondatorilor de gospodării țărănești, care au primit notificări cu privire la onorarea obligației de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă în termenul legal, transmite MOLDPRES.

În temeiul cadrului normativ, CNAM notifică anual persoanele care nu s-au asigurat individual în termenul stabilit de legislație, adică în primele trei luni ale anului, despre obligația de a achita prima de asigurare. În acest context, Ion Dodon a precizat că, în conformitate cu Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a activității gospodăriilor țărănești (de fermier), Parlamentul a instituit mecanismul de radiere a gospodăriilor țărănești (de fermier) inactive din Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) și din Registrul fiscal de stat, scrie sursa citată.

„Potrivit legii menționate, radierea gospodăriilor s-a efectuat în baza listei de gospodării inactive, întocmite de primăria din localitatea respectivă. În cazul în care primăria nu a inclus gospodăria în lista celor care urmează a fi radiate, aceasta se consideră a fi gospodărie activă și, respectiv, fondatorul are obligația de a achita anual prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă. Vă îndemnăm să verificați în cadrul administrației publice locale, la primăria din localitatea dumneavoastră, dacă gospodăria țărănească pe care ați fondat-o a fost sau nu inclusă în lista de radiere”, a explicat șeful CNAM.

În altă ordine de idei, Ion Dodon a informat și despre unele noutăți în domeniu. Astfel, conform sursei citate, mamele neangajate care îngrijesc copii până la vârsta de doi ani vor avea statutul de persoană asigurată și vor putea beneficia de volumul integral de asistență medicală. Totodată, cheltuielile în cazul urgențelor obstetricale pentru femeile neasigurate vor fi acoperite din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

De asemenea, pentru asigurarea unui tratament egal în raport cu persoanele angajate, va fi menținut statutul de persoană asigurată pentru liber-profesioniștii din sectorul justiției și persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie, în cazul suspendării activității acestora pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la trei ani. Totodată,  se prevede prelungirea statutului de persoană asigurată, până la data de 31 ianuarie a anului următor, în cazul celor care achită asigurarea. În același timp, cetățenii vor primi statutul de asigurat din momentul achitării primei de asigurare pentru anul respectiv, și nu după șapte zile calendaristice, cum este în prezent. 

„Conform noilor prevederi, va fi exclusă răspunderea contravențională pentru neachitarea primelor în sumă fixă, în termenul stabilit de lege, în scopul evitării presiunii financiare asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual”, a rezumat Ion Dodon, director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău