Ucraina vrea să înceapă anul acesta construcția a patru reactoare nucleare

  • 29 Ianuarie 15:00
Ucraina vrea să înceapă anul acesta construcția a patru reactoare nucleare

Ucraina a anunțat luni că intenționează să înceapă anul acesta construcția a patru reactoare nucleare la centrala de la Hmelnițki, în vest, pentru a compensa pierderea centralei atomice de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de forțele rusești din martie 2022, transmite AFP.

Într-un comunicat al Ministerului energiei de la Kiev se arată că "în 2024, ar trebui să înceapă construcția a patru unități noi la centrala nucleară de la Hmelnițki". Instituția a recunoscut că procedura va fi de durată.

Două din noile reactoare ar urma să fie de tip VVER-1000, un model sovietic, iar alte două de tip AP1000, în colaborare cu compania americană Westinghouse, a mai precizat ministerul. Primele două ar putea intra în funcțiune cel mai devreme în doi ani și jumătate. Celealte sunt mai moderne și fac față mai bine penelor de curent.

Ministrul energiei, Gherman Galușcenko, a explicat că proiectul "urmărește să compenseze capacitățile centralei ocupate de la Zaporojie". El și-a exprimat convingerea că Ucraina va recuceri până la urmă obiectivul respectiv, însă nu se știe în ce stare.

Cu mai multe reactoare, centrala de la Hmelnițki ar urma să ajungă cea mai mare de pe continent, "chiar mai puternică decât cea de la Zaporojie", a afirmat oficialul.

Centrala de la Zaporojie, care asigura 20% din producția de electricitate a Ucrainei, a fost bombardată de mai multe ori și a trecut prin pene de curent din cauza luptelor. Moscova și Kievul se acuză reciproc de intenția de a provoca o catastrofă.

Hmelnițki se află într-o regiune relativ sigură, dar rușii lovesc și uneori și acolo. În octombrie 2023, ministerul ucrainean al energiei a afirmat că un atac a avut loc în apropierea centralei nucleare, iar în mai multe clădiri administrative și de laboratoare s-au spart geamurile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău