CNA critică un proiectul al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, care revendică competențe sporite

  • 16 Septembrie 2018 15:12
CNA critică un proiectul al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, care revendică competențe sporite

Experții anticorupție nu susțin promovarea proiectului de lege prin care Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) ar putea avea mai multe atribuții.

Potrivit raportului întocmit de Centrul Național Anticorupție, normele propuse cuprind un element de imprevizibilitate și incertitudine legat de activitatea de investigație, precizează BizLaw.md

La fel, s-a constat că normele elaborate promovează interesele instituționale a Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, de a beneficia de pârghii legale de supraveghere, prevenire, reglementare, interdicție, intervenție, investigație și sancționare a prelucrării datelor cu caracter personal. În acest sens, se atenționează că cumulul de competențe acordate unei singure structuri publice va admite multiple riscuri la aplicare (începând stabilirea unilaterală și abuzivă a tuturor regulilor de prelucrare a datelor cu caracter personal și până la controlul și implicarea în activitatea întregului sistem de drept, independența căruia la fel, este garantat prin lege).

Experții mai precizează că în proiect au fost identificați mai mulți factori de corupție, printre care conflicte cu normele mai multor acte legislative în vigoare: Codul de procedură penală, Legea privind activitatea specială de investigații, Legea cu privire la secretul de stat.

În acest context, aceștia recomandă excluderea tuturor normelor problematice. CNA atenționează că aceste prevederi reprezintă o imixtiune în activitatea de investigație, în special prin tendința de a obține acces la orice informație/date indiferent de statutul acestora.

În raportul de expertiză se mai menționează că proiectul de lege în varianta propusă nu poate fi promovat, deoarece odată cu aplicarea în formula elaborată, CNPDCP va fi investit de atribuții excesive ce pot afecta procesul de exercitare a activității speciale de investigații. Astfel, se consideră necesară instituirea unui grup de lucru la nivel național, format din reprezentanții tuturor autorităților publice interesate (organele de drept, instanța de judecată, organele de securitate, societatea civilă etc.) pentru revizuirea proiectului de lege privind Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău