CNA constată nereguli în darea în locațiune a spațiilor din proprietatea municipală

  • 03 Mai 2016 17:16
CNA constată nereguli în darea în locațiune a spațiilor din proprietatea municipală

Darea în locațiune a spațiilor din proprietatea municipală fără organizarea licitațiilor publice este ilegală și nu asigură egalitatea tuturor doritorilor de a obține dreptul la chirie.

Ca rezultat, nu se obține un preț maxim pentru locațiunea bunurilor imobile și este prejudiciat bugetul municipal. Aceasta este una dintre concluziile Centrului Național Anticorupție, care a realizat o analiză strategică privind activitatea Direcției generale economie, reforme și relații patrimoniale a Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN.

Analiza CNA relevă că lipsa unui registru public privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt date în chirie constituie un factor ce generează elemente de corupție. Deși Direcția ține evidența patrimoniului public, aceasta gestionează doar o parte din suprafețele nelocuibile ale Primăriei. La fel, analiza evidențiază că sub pretextul activității unor asociații obștești, uniuni de creație, etc. sunt închiriate la prețuri derizorii diferite încăperi, care ulterior sunt privatizate și vândute.

Conform analizei, privatizarea încăperilor nelocuibile fără organizarea licitațiilor publice, de asemenea, este ilegală, pentru că este încălcată Legea privind administrația publică locală. Bunurile imobile privatizate sunt subestimate, prețurile de evaluare sunt cu mult mai mici decât cele de piață. Totodată, prețurile sunt mai mici și în comparație cu alte evaluări. Responsabili de evaluarea eronată a bunurilor privatizate sunt experții și membrii Comisiei pentru privatizare, se spune în analiză.

Autorii analizei concluzionează că prețul chiriei și prețul de vânzare a imobililor din proprietatea municipală diferă radical de prețul de piața, prin ce sunt prejudiciate interesele publice. Cu cât mai mare este decalajul dintre prețul de piață și cel stabilit de comisie la privatizare sau locațiune cu atât mai mult face posibilă existența unor factori corupționali la adoptarea deciziilor.

CNA și-a motivat necesitatea efectuării analizei prin faptul că în ultima perioadă tot mai des în presă sunt vehiculate cazuri de fraudare a intereselor publice la înstrăinarea patrimoniului public. Conform unui raport al Centrului Expert-Grup, din cauza gestionării frauduloase a patrimoniului public – privatizări defectuoase, fraudarea licitațiilor, subestimarea valorii bunurilor etc., municipiul Chișinău pierde anual sute de milioane de lei. Experții au constatat că prețurile normative la privatizarea suprafețelor nelocuibile sunt de zece ori mai mici decât cele de piață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău