CNA: Bani acordați R. Moldova de Banca Mondială, utilizați INEFICIENT

  • 24 Septembrie 2016 03:09
CNA: Bani acordați R. Moldova de Banca Mondială, utilizați INEFICIENT

Un studiu al Centrului Național Anticorupție constată că banii acordați Moldovei de către Banca Mondială (BM) în cadrul unui proiect pentru construcția punctelor de control la frontieră au fost utilizați ineficient, transmite IPN.

Mijloacele creditare au fost acordate R. Moldova de către Banca Mondială în cadrul Proiectului MAC-P „Agricultura competitivă din Moldova (construcția Punctelor de Inspecție la Frontieră)”, pentru construcția punctelor de control la frontieră și achiziționarea softurilor informaționale. Potrivit CNA, în pofida faptului că proiectele date au fost lansate de mai bine de trei ani, fiind cheltuite mijloace creditare substanțiale, până în prezent nu s-a reușit implementarea acestora, fiind create premise în vederea compromiterii proiectului dat și prejudicierea statului.

Experții au constatat că în cazul licitației pentru construcția Punctelor de Inspecție la Frontieră (PIF) Leușeni caietele de sarcini au fost întocmite cu deficiențe, fiind indicate termene ireale de executare a contractului. Ca urmare a tergiversării implementării proiectului vizat, valoarea contractului de reconstrucție a fost majorat de la 11,5 milioane lei (oferta cea mai mică de la prima etapă a licitației) până la 26,6 milioane de lei (oferta câștigătoare).

În cazurile PIF Tudora și PIF Criva, experții au constatat că lucrările de construcție au avut loc cu tergiversarea termenului din cauza faptului că ANSA, în calitate de beneficiar al obiectivelor date, nu a întreprins măsurile necesare pentru obținerea coordonărilor și autorizațiilor necesare. Ca și concluzie, nici unul din contractele cu privire la construcția PIF-urilor, al căror beneficiar este ANSA, nu au fost executate în termenele stabilite, finalizarea acestora fiind tergiversată semnificativ, în mod deliberativ – concluzionează CNA.

De asemenea, în cazul licitațiilor privind elaborarea a două sisteme informaționale în domeniul sanitar-veterinar au fost stabilite situații de conflicte de interese între compania câștigătoare „Romanian Soft Company” și unul dintre membrii comisiei de licitație. În pofida faptului că sistemele informaționale ulterior elaborate au trecut toate certificările de conformitate, ANSA a refuzat sa le primească la balanță și să le implementeze, invocând lipsa rezultatului scontat și a unei platforme pentru operarea produselor software.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău