CMC a votat pentru majorarea tarifului la apă și canalizare. Circa 23 de lei vor achita chișinăuienii dacă tariful va fi avizat de către ANRE

  • 25 Noiembrie 2022 15:00
CMC a votat pentru majorarea tarifului la apă și canalizare. Circa 23 de lei vor achita chișinăuienii dacă tariful va fi avizat de către ANRE

Membrii CMC au votat astăzi, 25 noiembrie, pentru aprobarea noilor tarife pentru apă și canalizare. 22, 94 de lei ar fi noul tarif pentru consumatorii casnici și 26,58 de lei pentru consumatorii noncasnici, transmite Radio Chișinău.

Noile tarife sunt provizorii și intră în vigoare odată cu publicarea deciziei în mass-media locală. Potrivit unui amendament votat, acestea se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Pentru majorarea tarifului la apă și canalizare au votat consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și câțiva consilieri neafiliați.

Consiliera Partidului Acțiune și Solidaritate, Zinaida Popa, care nu a susținut proiectul, a declarat că, deși este necesară ajustarea tarifului, majorarea nu trebuie să fie atât de semnificativă. De asemenea, această majorare trebuie să efectuată cu respectarea tuturor procedurilor legale, nu așa cum se procedează în prezent.

Consilierul PAS, Dumitru Ivanov susține că aprobarea tarifelor este ilegală pentru că proiectul de decizie nu respectă cadrul legal și anume art. 35, alin (6) din legea 303/2013. Mai mult, proiectul are avizul negativ a Comisiei pentru buget, economie și finanțe a CMC.

„Găselnița lor este un tarif provizoriu până o să fie avizul propriu zis de la ANRE. Ce se întâmplă dacă decizia e anulată? O să întoarcă Apă-Canal banii înapoi la oameni”, se întreabă Ivanov.

Zilele trecute primarul general Ion Ceban declara că în cazul în care tariful pentru apă și canalizare nu va fi majorat, capitală riscă să rămână fără apă, din cauza datoriilor acumulate de SA Apă Canal. ANRE a venit cu o reacție menționând că instituția monitorizează situația creată și este în discuție permanentă cu furnizorul de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL, care a informat că S.A. „Apă-Canal Chișinău” achită reeșalonat datoria acumulată. 

Amintim că pe 3 noiembrie Consiliul Municipal Chișinău a organizat o ședință extraordinară cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare furnizat/prestat de către S.A. „Apă Canal Chișinău”, dispoziție semnată de către primarul general Ion Ceban pe 31 octombrie. La ședință a participa și Ion Ceban care la bruscat pe șeful departamentul energie electrică și regenerabilă din cadrul ANRE, Alexandru Mija, în timp ce acesta explica că nu există premise de majorare în acest an a tarifelor la Apă-Canal Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău