La clubul de presă „Expert-Grup”, despre numirea membrilor independenți în consiliile de administrație ale companiilor de stat: „Pot să aducă o perspectivă distinctă asupra activității și strategiei companiei”

  • 14 Iunie 12:20
La clubul de presă „Expert-Grup”, despre numirea membrilor independenți în consiliile de administrație ale companiilor de stat: „Pot să aducă o perspectivă distinctă asupra activității și strategiei companiei”

Importanța numirii membrilor independenți, din diasporă sau societatea civilă, în cadrul consiliilor de administrație ale companiilor de stat, a fost subiectul discutat astăzi în cadrul unui club de presă organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții au enumerat un șir de beneficii pe care le pot aduce membrii independenți, printre care sporirea transparenței, imparțialității și eficientizarea activității consiliilor de administrație, transmite Radio Chișinău.

Expertul în afaceri internaționale, Uwe Konst, a vorbit despre valoarea adăugată pe care o pot aduce specialiștii independenți în activitatea consiliilor de administrațiilor ale companiilor de stat. În primul rând, aceștia vin cu o perspectivă diferită față de membrii deja existenți, a subliniat expertul olandez.

Ei aduc în companie expertiză și cunoștințe complementare. Pot să aducă o perspectivă distinctă asupra activității și strategiei companiei. Ei au posibilitatea de a privi mai independent asupra strategiei”, a spus Uwe Konst.

Ofițera de programe a Fundației Soros Moldova, Ina Crețu, a vorbit despre necesitatea de a facilita atragerea diasporei ca membri independenți în cadrul consiliilor de administrație în cadrul companiilor de stat. 

În opinia noastră, atragerea unor membri independenți în cadrul consiliilor de administrație va duce la profesionalizarea acestora, în sporirea transparenței, imparțialității, atragerea unei expertize valoroase și la eficientizarea activității acestor consilii de administrație”, a menționat Ina Crețu.

Șefa direcției Evidența și Monitorizarea Patrimoniului din cadrul Agenției Proprietății Publice, Natalia Vrabie, a declarat că statul este pregătit pentru atragerea membrilor independenți din diaspora, acest lucru fiind stabilit și în cadrul unui regulament.

Este instituită deja Comisia pentru selectarea candidaților. Dar vreau să menționez că noi deja avem experiență în domeniul respectiv. Primii membri independenți au fost incluși în 2020, fără a fi selectați. Au fost numiți cei mai notorii, buni, specialiști...”, a declarat Natalia Vrabie. 

Potrivit Nataliei Vrabie, statul deține cote în cadrul a peste 190 de întreprinderi și societăți pe acțiuni, dintre care doar 90 sunt active.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:0,51 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău