Climă | Londra reunește 51 de țări pentru a pregăti COP26

  • 25 Iulie 2021 09:59
Climă | Londra reunește 51 de țări pentru a pregăti COP26

Miniștrii mediului și reprezentanți din 51 de țări se întâlnesc duminică și luni la Londra pentru discuții cruciale pentru succesul conferinței ONU privind clima (COP26), programată în noiembrie la Glasgow(Scoția), notează AFP, potrivit Agerpres.

Cu ocazia acestei întâlniri, la care participă Statele Unite, China și India, vor fi discutate "probleme-cheie de rezolvat în cursul summitului", potrivit unui comunicat al guvernului britanic.

După aproape trei săptămâni de discuții, negociatorii internaționali s-au despărțit fără progrese la jumătatea lui iunie, rămânând blocaje pe probleme de finanțare, transparență, în special în urmărirea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, calendarului de punere în aplicare și piețelor de carbon.

Tot atâtea subiecte aflate pe agenda discuțiilor de la Londra sub președinția britanică a COP26, care are ca obiectiv-cheie "să mențină în viață" obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade C în raport cu era preindustrială, cel mai ambițios stabilit prin Acordul de la Paris, în prezent de neatins, potrivit oamenilor de știință.

Pentru această reuniune - prima în persoană după aproximativ 18 luni, dar care va avea loc parțial și prin videoconferință pentru a aduna cât mai mulți participanți - provocarea este de a contura viziunea rezultatelor finale ale COP26 și de a "construi o unitate de vederi pentru a concretizarea lor", potrivit guvernului britanic.

Marea Britanie dorește ca întâlnirea, informală și cu ușile închise, să încurajeze "conversațiile sincere", astfel încât diferiții protagoniști să poată găsi soluții pentru a avansa în cursul summitului.

"Miniștrii nu ar trebui să se teamă să evidențieze punctele de dezacord, menținând în același timp un spirit de cooperare", a declarat președintele COP26, britanicul Alok Sharma, exprimându-și speranța că această întâlnire va servi pentru "a discuta soluții tangibile" și "a obține o unitate de vederi".

"Ne confruntăm cu o epocă periculoasă pentru planeta noastră și singura modalitate pentru noi de a păstra viitorul său este ca țările să urmeze aceeași cale", a adăugat el, "în calitate de miniștri responsabili de lupta împotriva încălzirii globale, purtăm greutatea lumii pe umerii noștri, iar următoarele două zile vor fi critice".

În cadrul acestei întâlniri, țările cu cele mai mari emisii de CO2 ca China și SUA vor purta discuții cu statele cele mai vulnerabile la încălzirea globală, ca Jamaica, Costa Rica, Rwanda sau Insulele Marshall. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău