Clericii și credincioșii din cadrul Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), alături de cadrele medicale și de persoanele aflate în grea încercare din cauza noului coronavirus

  • 16 Aprilie 2020 10:17
Clericii și credincioșii din cadrul Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română), alături de cadrele medicale și de persoanele aflate în grea încercare din cauza noului coronavirus

În contextul crizei provicate de noul Coronavirus pe teritoriul R. Moldova ierarhii, clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei s-au consolidat, în spiritul unității creștine și au demarat mai multe acțiuni de ajutorare a cadrelor medicale și a persoanelor afectate de situația create în țară, scrie mitropoliabasarabiei.md

În contextul crizei provicate de noul Coronavirus pe teritoriul R. Moldova ierarhii, clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei s-au consolidat, în spiritul unității creștine și au demarat mai multe acțiuni de ajutorare a cadrelor medicale și a persoanelor afectate de situația create în țară.

Misiunea Socială Diaconia

   Misiunea Socială Diaconia, a Mitropoliei Basarabiei,  s-a implicat activ, de la începutul pandemiei prin colectarea și distribuirea de pachete alimentare bătrânilor și celor aflați în imposibilitatea de a ieși din case. Astfel până la moment au fost distribuite de către voluntari în jur de 1000 de colete alimentare iar în perioada imediat următoare sunt preconizate distribuirea a încă 1500 de colete.  

   Peste 50 de tone de produse alimentare au fost donate într-o singură zi, în cadrul campaniei „Masa Bucuriei”.

   Produsele distribuite în această perioadă de voluntarii Diaconiei însumează în jur de 20000 Euro.

Episcopia de Bălți

   În data de 6 aprilie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălți, a făcut o vizită la Spitalul Clinic din Bălți (director Rotari Serghei) și la Centrul de Sănătate Publică din Bălți (medic șef Chișlari Veaceslav). La Spitalul Clinic din Bălți clericii Episcopiei de Bălți au donat suma de 25 000 (douăzeci și cinci mii), bani adunați de la preoții din Episcopia de Bălți.

   La Centrul de Sănătate Publică din Bălți clericii Episcopiei de Bălți au donat 5000 (cinci mii) de lei, ajutor pentru Laboratorul Bacteriologic. Împreună cu donația de bani, clericii Episcopiei de Bălți a adus pentru medicii și bolnavii din Secția de Boli Infecțioase mai multe lăzi de fructe și legume.

   La data de 10 aprilie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălți, a făcut o vizită la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulte) din municipiul Bălți (director Pavel Florea) și au adus în dar, beneficiarilor Centrului, în jur de 200 de kilograme de mere proaspete, 100 de kilograme de zahăr și 100 de kilograme de hrișcă.

   În ziua de 3 aprilie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălți a făcut o nouă vizită la Spitalul Clinic din Bălți  și, de data acesta au donat Spitalului din Bălți suma de 10 000 (zece mii) lei și au adus în dar pentru medicii și pacienții din Secția de Boli Infecțioase, unde sunt internați bolnavii cu Covid-19, mere proaspete, banane, mandarine și lămâi.

   La 14 aprilie 2020, PS Antonie, Episcop de Bălți, a făcut o vizită la Spitalul Raional Glodeni (director Vasile Lazări).Clericii Episcopiei de Bălți au donat Spitalului Raional Glodeni suma de 10 000 (zece mii) lei și au adus în dar pentru medicii și pacienții din Secția de Boli Infecțioase a acestei instituții medicale, unde sunt internați bolnavii cu Covid-19, mere proaspete, banane, mandarine și lămâi.

   Astfel, donațiile făcute de către și prin intermediul episcopiei de Bălți sunt în sumă de 45000 lei Md la care se adaugă sutele de kg de fructe și produse alimentare.

Episcopia Basarabiei de Sud

   Expunem în continuare o listă în curs de actualizare, prezentată pe pagina de facebook a episcopiei, a acțiunilor și măsurilor de sprijin oferite de Eparhia Basarabiei de Sud în perioada 1-15 aprilie 2020:

   Părintele Episcop Veniamin al Basarabiei de Sud a donat 20.000 lei moldovenești (1023 Euro) Spitalului Raional din Cahul. De asemenea, Preasfințitul Părinte Veniamin, a donat 2 hote de securitate biologică clasa II A, pentru protejarea materialelor de pe suprafața de lucru, protejarea personalului și a mediului și pentru efectuarea investigațiilor de biologie moleculară, Laboratorului zonal de analize medicale ANSP CSP din Municipiul Cahul, în valoare de 350.000 lei Md (18.000 Euro).

   Parohia Sfântul Ioan Botezătorul din orașul Leova, Protopopiatul Cantemir, a donat primăriei locale 50 de costume de protecție pentru personalul care lucrează pentru combaterea virusului.

   Protopopiatele Ștefan Vodă și Căușeni au donat spitalelor locale din partea Episcopiei 100.000, respectiv 50.000 de lei moldovenești pentru echipament de protecție (7677 Euro).

   Protopopiatul Căușeni a donat și echipament de protecție Spitalului Raional „Ana și Alexandru” din localitate: 40 de seturi de echipamente medicale de protecție, cărți de rugăciune și produse de necesitate.

   Protopopiatul Ștefan Vodă a donat primăriei locale două motostropitoare în valoare de 6.000 lei moldovenești, pentru igienizarea străzilor (307 Euro).

   Parohia Sfinților Apostoli Petru și Pavel din localitatea Hagi-Curda, regiunea Odessa, a donat 60 de măști de protecție, 50 de perechi de mănuși de unică folosință și 10 litri de dezinfectant către Centrul medical din localitate pentru a combate efectele pandemiei de Covid-19. Totodată, membrii comunității parohiale din localitatea Hagi-Curda oferă alimente și masă caldă pentru vârstnicii și persoanele vulnerabile.

   Parohia "Nașterea Maicii Domnului" din localitatea Ucrainca, Protopopiatul Căușeni, dimpreună cu o creștină stabilită în Marea Britanie, au oferit produse alimentare și produse de igienă pentru 11 copii și 20 bătrâni din localitate, în valoare de 4937.71 lei Md (250 Euro);

   În aceeași Parohie, prin proiectul social ,,Pâinea noastră cea de toate zilele” s-a asigurat Lada cu pâine din fața bisericii, apoi au fost livrate la domiciliul bătrânilor, de lucrătorii sociali comunitari. De la începutul epidemiei au fost oferite 293 de pâini în valoare de 1295 lei Md (65 Euro).

   Aceeași Parohie a oferit unei familii social vulnerabile 200 LEI Md, pentru a-și procura medicamentele de care aveau nevoie.

   Aceeași Parohie în parteneriat cu PRIMĂRIA și biroul de Asistență Socială din localitate, a donat pentru 43 de bătrâni, în ajun de Sfintele Paști, produse neperisabile, în valoare de 4000 lei (200 Euro).

   Parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Manta, Protopopiatul Cahul, a donat pachete cu alimente pentru bătrânii izolați la domiciliu în valoare de 1100 lei Md (55 Euro).

   Paraclisul Spitalului Sf. Luca din orașul Leova, Protopopiatul Cantemir, în colaborare cu unele persoane din diaspora și Asociația persoanelor cu dizabilități din același oraș, au donat 400 de perechi de mănuși chirurgicale, peste 100 de măști de protecție, 30 de combinezoane medicinale, peste 100 de viziere de protecție la toate centrele medicilor de familie din localitățile Iargara, Borogani, Sărată-Nouă, Sarateni, Filipeni și Leova. Totodată, au fost împărțite peste 100 de viziere de protecție pentru angajații Inspectoratului de Poliție Leova și peste 20 de aviziere și alte echipamente medicale de protecție împotriva Covid-19. Toate aceste ajutoare au fost făcute cu suportul unor persoane din Diaspora și a unui grup de voluntari din Leova, precum și a primarului localității Filipeni, domnul Tudor Raicu, ctitor al bisericii din aceeași localitate. Valoarea totală a acestor ajutoare a fost de 8000 lei Md (400 Euro). 

   Astfel donațiile în bani făcute de către și  prin intermediul Episcopiei Basarabiei de Sud însumează aproximativ 450000 lei la care se adaugă produsele sanitare, alimentare și de igienă donate.

   De asemenea inițiativele vin în continuare iar activitățile nu se vor opri aici întrucât misiunea bisericii ne obligă să fim mai buni și mai milostivi cu semenii noștri.

   Mitropolia Basarabiei mulțumește ierarhilor, clericilor și credincioșilor care s-au implicat, după posibilități în Campania de ajutorare a cadrelor medicale și a persoanele aflate acum în grea încercare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău