Clasamentul atractivității cetățeniei naționale| Pe ce loc se situează R.Moldova

  • 21 Noiembrie 2019 13:14
Clasamentul atractivității cetățeniei naționale| Pe ce loc se situează R.Moldova

Republica Moldova ocupă locul 73 în clasamentul atractivității cetățeniei. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta arată Indicele calității naționalității (Kalin and Kochenov's Quality of Nationality Index, QNI).

Clasamentul a fost realizat de compania "Henley & Partners", care, în 2018, a semnat un contract cu Guvernul Republicii Moldova pentru promovarea proiectului "Cetățenia în schimbul investițiilor".

Clasamentul ține cont atât de factori interni (amploarea economiei, dezvoltarea potențialului uman, ordinea publică și stabilitatea), cât și de factori externi (acces fără viză pentru călătorii temporare și posibilitatea de ședere și de muncă fără viză în alte țări) care influențează indicatorii de calitate ai unei anumite cetățenii.

Experții au stabilit "atractivitatea pașaportului" țărilor lumii pentru diferiți indicatori în perioada 2011-2018.

Moldova a intrat în "categoria înaltă", ocupând locul 73, cu un indice de 38,6%. Rusia se află pe locul 62 (42%), Ucraina se află pe locul 74 (38,2%). Alte țări din CSI au intrat în categoriile medie și joasă.

Pe primul loc de câțiva ani la rând se află cetățenia franceză, care a obținut 83,5% din 100% posibile. Aceasta este urmată de Germania, Olanda, Danemarca, Norvegia și Suedia. SUA ocupă locul 25, cedând țărilor UE după posibilitatea de a trăi și de a lucra în alte țări fără a fi nevoie de viză.

Cei mai mici indici îi are Afganistan (15,4%) și Somalia (13,8%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău