CLASAMENT | R.Moldova este lider în lume după declinul populației

  • 14 Martie 2019 13:30
CLASAMENT | R.Moldova este lider în lume după declinul populației

Republica Moldova este lider în lume după declinul populației.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la presa străină, despre aceasta arată datele Institutului de Geopolitică și Științe Sociale din Cehia, care a realizat un clasament al țărilor unde în secolul XXI se va atesta cel mai mare declin al populației.

Experții sunt de părere că, dacă autoritățile R. Moldova nu iau măsuri urgente, până în anul 2100 populația va scădea cu 53,8%. Printre motivele principale pentru o situație atât de alarmantă ei numesc rata scăzută a natalității în republică și exodul în masă al oamenilor peste hotare.

Despre pericolul declinului populației avertizează și demografii locali. În special, potrivit datelor Academiei de Științe a Moldovei, până în anul 2050, populația țării va scădea de la 3,5 milioane la 2,5 milioane sau aproape cu o treime. Oamenii de știință nu văd o cale de ieșire din situația actuală decât îmbunătățirea bruscă a calității vieții în republică, pentru a reduce în acest fel plecarea definitivă a cetățenilor în străinătate în condițiile îmbătrânirii rapide a populației. Se așteaptă ca până în anul 2050 numărul pensionarilor din țară să se dubleze și să ajungă la 35% din totalul populației.

Pe locul doi în clasament se află Bulgaria, a cărei populație va scădea cu 50,5%, iar pe trei se află Bosnia și Herțegovina (-49%). Apoi urmează România, unde, până la sfârșitul secolului, se prognozează o scădere a numărului de cetățeni cu 43,2%. Ucraina este pe locul 11 (-38,5%).

Alta e situația țărilor din Africa, unde este așteptată cea mai mare creștere a populației până în 2100. În special, în Niger - cu 760%, Zambia - cu 455%, Tanzania - cu 380%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău