Clădirile noi care vor fi construite în municipiul Chișinău ar putea fi obligate să se conecteze la sistemul centralizat de termoficare

  • 19 Noiembrie 2020 14:57
Clădirile noi care vor fi construite în municipiul Chișinău ar putea fi obligate să se conecteze la sistemul centralizat de termoficare

Clădirile noi care vor fi construite în municipiul Chișinău ar putea fi obligate să se conecteze la sistemul centralizat de termoficare, a declarat joi în Parlament șeful Direcției Politici în Domeniul Energetic din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Călin Negură.

Potrivit acestuia debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare a cauzat pierderi întreprinderii și contribuie la majorarea tarifului pentru consumatorii conectați la sistem. În acest context, el a menționat că Guvernul ar putea veni cu un proiect de ajustare a legislației actuale, astfel încât să fie interzisă deconectarea de la sistemele centralizate de încălzire în toate localitățile, dar și obligarea conectării la sistemul centralizat de termoficare a clădirilor care vor fi construite în Chișinău.

„Vom veni în Parlament cu o inițiativă de a ajusta legislația primară pentru a interzice deconectarea de la sistemele centralizate, cu obligația de conectare la sistem a tuturor noilor consumatori, inclusiv toate clădirile noi multietajate care se construiesc astăzi în municipiul Chișinău să fie obligate, dacă sunt în raza sistemului, să se conecteze la acest sistem”, a declarat Călin Negură.

El a făcut aceste afirmații în contextul discuțiilor pe marginea unui proiect de acord cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.

Acesta prevede un împrumut de 92 de milioane de euro pentru eficientizarea sistemului de termoficare din Chișinău ceea ce, potrivit autorităților, ar putea contribui și la reducerea tarifului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău