CJUE statuează „neutralitatea internetului” în UE

  • 15 Septembrie 2020 14:14
CJUE statuează „neutralitatea internetului” în UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a statuat într-o decizie adoptată marți principiul egalității de tratament și de acces pentru conținutul online, principiu cunoscut ca 'neutralitatea internetului', semnalează AFP.

Instanța a considerat că un furnizor de acces nu poate privilegia anumite aplicații sau servicii prin acordarea de acces nelimitat, dacă serviciile concurente sunt supuse unor măsuri de blocare sau de încetinire a traficului.

Decizia are la origine două oferte ale furnizorului ungar de servicii internet Telenor, care nu ține cont de traficul de date la accesarea anumitor site-uri sau servicii, cum ar fi Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Twitter, Viber sau Whatsapp, ori a unor fluxuri de muzică, de exemplu Apple Music, Deezer, Spotify și Tidal. La epuizarea volumului de date achitat, utilizatorii aveau în continuare acces la acestea, în timp ce navigarea la alte adrese era blocată sau încetinită.

'Astfel de oferte grupate sunt de natură să amplifice utilizarea aplicațiilor și serviciilor privilegiate, respectiv să determine utilizarea mai puțin frecventă a altor aplicații și altor servicii disponibile', a arătat CJUE.

Ofertele respective încalcă reglementarea europeană care 'consacră principiul esențial de deschidere a internetului (denumit mai uzual 'neutralitatea netului')', a apreciat Curtea în primul dosar în care a fost solicitată să interpreteze regulamentul respectiv. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău