CJUE a decis că procedurile de numire la Curtea Supremă a Poloniei pot constitui încălcări ale legislației europene

  • 02 Martie 2021 14:49
CJUE a decis că procedurile de numire la Curtea Supremă a Poloniei pot constitui încălcări ale legislației europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis marți că reformele judiciare din Polonia ar putea contraveni legislației Uniunii Europene, semnalează dpa. Mai exact, este vorba despre eliminarea posibilității unei revizuiri judecătorești efective a respingerii unor magistrați în procedura de nominalizare la Curtea Supremă de Justiție.

Reformele în cauză se referă la Consiliul Judiciar Național (KRS) și împiedică apelurile candidaților nerecomandați de KRS pentru Curta Supremă.

Statele membre ale Uniunii Europene au obligația "de a oferi căi de atac suficiente pentru a asigura protecția legală efectivă a persoanelor în domeniile reglementate de legile UE", a arătat CJUE într-o declarație de presă referitoare la decizie.

Curtea a explicat că lipsa unor astfel de căi de atac în numirile la instanța supremă poloneză "poate da naștere unor îndoieli sistemice ale persoanelor privind independența și imparțialitatea judecătorilor numiți la finalul procedurii respective".

De asemenea, reformarea contestată a KRS poate contraveni principiilor din tratatul UE referitoare la cooperarea sinceră și sistemul de cooperare între instanțele naționale și CJUE, deoarece ar putea împiedica instanțele din Polonia să adreseze Curții întrebări în cauze similare.

CJUE a decis că ultimul cuvânt trebuie să îl aibă Curtea Supremă Administrativă a Poloniei (NSA). Dacă NSA constată o încălcare a legislației europene, trebuie să elimine prevederile legale controversate, indiferent dacă acestea sunt de natură legislativă sau constituțională, a hotărât CJUE.

La luarea deciziei, NSA poate și să analizeze independența KRS față de puterile executivă și legislativă, care potrivit CJUE "poate fi relevantă pentru a stabili dacă judecătorii selectați pot îndeplini criteriile de independență și imparțialitate".

Criticii guvernului de la Varșovia au argumentat că după ce majoritatea parlamentară controlată de partidul guvernamental Lege și Justiție (PiS) a modificat în 2018 componența KRS, Consiliul nu mai este independent politic.

Înainte de reformă, majoritatea membrilor KRS erau aleși de judecători, nu de deputați.

Reformele judiciare realizate de PiS au adus guvernul Poloniei în conflict cu Comisia Europeană, care se teme că este afectată independența judiciară.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău