CJI a lansat Indicele privind Situația Presei în R. Moldova. În 2021, starea mass-mediei a rămas gravă

  • 21 Februarie 2022 16:39
CJI a lansat Indicele privind Situația Presei în R. Moldova. În 2021, starea mass-mediei a rămas gravă

Situația mass-mediei în Republica Moldova a fost gravă și în 2021. Chiar dacă, comparativ cu anii precedenți, valoarea indicatorilor a înregistrat o creștere nesemnificativă, problemele sistemice majore în activitatea presei nu au fost nici pe departe remediate, arată Indicele privind Situația Presei în Moldova (ISPM) în anul 2021, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) luni, 21 februarie.

Potrivit unui comunicat al CJI, documentul este elaborat pentru al șaselea an consecutiv și oferă un diagnostic al presei în ansamblu, specificând problemele, dar și evoluțiile-cheie din sectorul media al Republicii Moldova. Potrivit studiului, și în acest an starea presei autohtone a fost apreciată de 14 evaluatori cu un punctaj modest.

Raportul arată, între altele, că instituțiile media și jurnaliștii, în principal, din presa independentă, nu și-au exercitat misiunea socială în condiții de securitate deplină. Deși nu s-au înregistrat cazuri de violare a sediilor profesionale sau de vătămare gravă a integrității corporale a angajaților din presă, intimidările și amenințările la adresa jurnaliștilor, venite cu precădere din zona politicului, au continuat și pe parcursul anului 2021.   

Puținele ajustări ale cadrului juridic de reglementare a activității mass-media n-au reușit să genereze efectele așteptate, au precizat experții implicați în evaluarea situației presei. Documentul mai arată că modificarea CSMA, în două rânduri, îndepărtează normele naționale de standardele internaționale, iar aplicarea defectuoasă a legislației rămâne în continuare o problemă majoră, vulnerabilizând cel mai mult asigurarea accesului la informații de interes public. 

ISPM mai arată felul în care anumite evenimente din domeniul politic, mediul economic și cel profesional au influențat activitatea presei în anul 2021.

Metodologia ISPM cuprinde șapte indicatori relevanți realităților media din Republica Moldova: cadrul juridic de reglementare; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor. Această metodologie permite radiografia presei în ansamblu, dar și a fiecărui aspect separat, precum și determinarea zonelor în care sunt necesare intervenții pe măsură să remedieze condițiile de activitate a mass-mediei, pentru ca presa să fie capabilă să-și îndeplinească angajamentele care-i revin. Realizarea an de an a Indicelui arată evoluția sau, după caz, involuția situației în timp.

Autorul documentului, expertul media Ion Bunduchi, propune un set de recomandări care ar putea îmbunătăți situația.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău