Cisordania | Israelul aprobă construcția a peste 1.300 de locuințe pentru palestinieni în "Zona C"

  • 01 Noiembrie 2021 17:35
Cisordania | Israelul aprobă construcția a peste 1.300 de locuințe pentru palestinieni în

Israelul a aprobat luni construcția a peste o mie de locuințe pentru palestinieni în "Zona C", parte din Cisiordania aflată sub controlul său exclusiv, la câteva zile după ce a autorizat peste 3.000 de locuințe pentru coloniști, relatează AFP.

Comitetul de planificare al Administrației civile a aprobat construcția a peste 1.300 de locuințe pentru palestinieni, dintre care 170 au obținut undă verde definitivă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al acestui organism militar însărcinat cu afacerile civile în teritoriile palestiniene ocupate, potrivit Agerpres.

Aceste proiecte sunt situate toate în "Zona C" a Cisiordaniei ocupate, sub controlul civil și militar al Israelului, inclusiv cele 170 de locuințe deja autorizate în satul Abdallah Younes.

Autoritățile israeliene au anunțat în luna august că doresc să acorde aceste permise de construcție în "Zona C", un proiect denunțat atunci de palestinieni.

"Este vorba despre o tentativă de a legitima colonizarea israeliană" și trădează o "dorință de a distrage atenția comunității internaționale și a opiniei publice mondiale", a estimat Ministerul palestinian al afacerilor externe într-un comunicat.

ONG-ul israelian anticolonizare "Pacea acum" a apreciat că autorizarea construcției acestor locuințe "nu poate camufla discriminarea și nu schimbă faptul că Israel menține un regim ilegal de ocupație și de discriminare în teritoriile palestiniene".

Israelul a aprobat săptămâna trecută construcția a peste 3.000 de noi locuințe pentru coloniști în Cisiordania ocupată, în pofida criticilor administrației Biden de la Washington privind politica sa de colonizare.

Peste 475.000 de coloniști israelieni locuiesc în prezent în Cisiordania, teritoriu ocupat unde trăiesc 2,8 milioane de palestinieni. Colonizarea israeliană, ilegală din punctul de vedere al dreptului internațional, a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967.

Ea s-a accelerat în acești ultimi ani sub impulsul fostului premier israelian Benjamin Netanyahu. Succesorul său Naftali Bennett se află de la jumătatea lui iunie în fruntea unei coaliții eterogene care merge de la dreapta radicală până la partide de stânga și care susține înghețarea colonizării, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău