Circulația transportului în toată republica a fost paralizată. Transportatorii cer majorarea tarifului până la cel puțin 85 bani per kilometru

  • 07 Februarie 2022 11:01
Circulația transportului în toată republica a fost paralizată. Transportatorii cer majorarea tarifului până la cel puțin 85 bani per kilometru

Circulația transportului rutier de curse regulate în Rep. Moldova a fost suspendată la nivel național în proporție de 90 la sută, iar în unele raioane a fost sistată definitiv, urmare a grevei anunțate pentru următoarele trei zile de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport. Protestatarii cer ajustarea serviciilor de transport cu până la cel puțin 85 bani per kilometru, aprobarea tarifului de autogară și lichidarea schemelor care afectează activitatea operatorilor din transport. Autoritățile spun că vor discuta joi cu transportatorii în contextul stabilirii noilor tarife, transmite Radio Chișinău.

Greva transportatorilor a afectat și procesul educațional în teritorii. Bunăoară, la Glodeni, președintele raionului, Ion Cojocari, spune că mulți dintre școlari au ajuns cu greu la instituțiile de învățământ.

Președintele asociației transportatorilor, Oleg Alexa, ne-a comunicat că situația la care s-a ajuns se datorează reacțiilor ineficiente din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la problemele transportatorilor. Aceștia insistă, între altele, pe majorarea tarifului de 60 de bani cu cel puțin până la 85 de bani per kilometru.

„O altă cale mai bună noi nu am găsit ca să aducem la cunoștință ministerului că problemele sunt grave, iar ministerul, de fapt, începând cu 4 octombrie anul trecut de când am depus primul demers și până acum a avut suficient timp și instrumente pentru a găsi numitor comun cu noi, în bază legală, fără ca să afecteze călătorii. (...) Calculele arată că tariful, cel puțin ar trebui dublat, însă noi am spus ministerului și am declarat și public că noi am fi de acord la 85 de bani de kilometru să activăm dar cu condiția că ministerul va întreprinde și alte măsuri care vor acționa benefic pentru transportatori”, a menționat Oleg Alexa. 

De cealaltă parte, ministerul de resort spune că au fost finalizate consultările asupra Ordinului cu privire la stabilirea tarifelor pentru efectuarea transporturilor rutiere de persoane prin servicii regulate în trafic raional și interraional. Acestea vor fi discutate joi cu operatorii de transport. Secretarul de stat în domeniul transporturilor, Mircea Păscăluță, a declarat pentru Europa Liberă că autoritățile vor veni cu o serie de soluții.

„Urmează ca săptămâna aceasta să prezentăm un pachet de soluții pe care urmează să le implementăm etapizat și care va fi atât în favoarea cetățenilor, cât și a transportatorilor. Din păcate, nu există un sistem contabilizat sau fiscalizat care să ne arate într-adevăr datele reale în ceea ce privește rata de îmbarcare. Acum suntem în discuții cu finanțatorii externi ca să venim cu pachet de digitalizare a tot ce ține de transportul public ca să putem să avem inclusiv o evidență, fiindcă e în favoarea tuturor o oarecare digitalizare, fiscalizare și contabilizare corectă a tuturor pasagerilor”, a afirmat Mircea Păscăluță.

Transportatorii au organizat, în ultima perioadă, câteva acțiuni de protest în fața sediului Guvernului. Urmare a acestora, la mijlocul lunii ianuarie, ministerul de resort a elaborat un proiect de ordin care stabilește majorarea tarifelor, din 1 martie, de la 60 de bani până la 1 leu per kilometru. Aceste creșteri tarifare însă ar urma să fie aprobate de consiliile locale.

Transportatorii califică proiectul drept „inacceptabil” și spun că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este singura instituție abilitată cu dreptul de a elabora și adopta tarife.

Ultima dată, tariful la transportul de pasageri a fost modificat în anul 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău