Circa două sute de tone de mere și prune au fost întoarse anul trecut din Federația Rusă

  • 04 Februarie 2021 08:07
Circa două sute de tone de mere și prune au fost întoarse anul trecut din Federația Rusă

Pe parcursul anului trecut, de pe piața Federației Ruse, au fost returnate până la zece loturi a câte 20 de tone de mere sau prune moldovenești. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, motivul returului a fost depistarea organismelor de carantină în loturi.

Specialiștii ANSA precizează că, la certificarea fitosanitară a tuturor loturilor pentru export a sâmburoaselor, se prelevă mostre de fructe și se analizează de către Laboratorul Central Fitosanitar (LCF) pentru determinarea lipsei organismelor dăunătoare. Organismele de carantină depistate de către organele de control fitosanitar ale Federației Ruse nu sunt însă cu același statut în Republica Moldova. Loturile de fructe returnate sunt verificate. În lipsa dăunătorilor, agentului economic i se recomanda vânzarea produsului pe piața locală sau procesarea fructelor.

Contactată de IPN, șefa Direcției protecția plantelor a ANSA, Svetlana Lungu, a precizat că, având în vedere cantitatea mare exportată în Rusia, procentul de retur este foarte mic. Și apoi, nu neapărat este vorba despre neconformitatea întregului lot. Or, e suficient să fie afectat un singur fruct și se ia decizia de returnare a întregului lot.

În 2020, Republica Moldova a exportat 208 209 tone de mere proaspete – în Kazahstan, Belarus, Federația Rusă, Mongolia și Uzbekistan, iar încă 1 839 de tone – în Bulgaria, Estonia, Letonia și România. De asemenea, au fost exportate 34 355 de tone de prune – în Federația Rusă, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Kazahstan, Mongolia și Croația. Alte 21 154 de tone de prune au fost exportate – în Austria Bulgaria, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor precizează într-un răspuns pentru IPN că exportul produselor de origine vegetală autohtonă în anul 2020 a fost în descreștere în comparație cu anul 2019 din cauza unui an secetos și în urma calamităților naturale pe care le-a suportat Republica Moldova în vara anului trecut. Aceasta a dus la o micșorare considerabilă a exportului, până la valoarea de  60% din exportul anului 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău