Circa două mii de hectare de fâșii forestiere de protecție au fost reabilitate în ultimii patru ani în R.Moldova

  • 11 Decembrie 2017 16:04
0%
00:00:00
00:00:00

Circa două mii de hectare de fâșii forestiere de protecție au fost reabilitate în ultimii patru ani în Republica Moldova, anunță autoritățile de mediu. Cele mai multe împăduriri au fost efectuate în zonele de sud și de centru ale Republicii Moldova. În același timp, autoritățile recunosc faptul că avem prea puține spații verzi, în timp ecologiștii reiterează importanța acestor terenuri pentru a evita eroziunea solurilor. 

În ultimii patru ani, 2200 de hectare de fâșii forestiere de protecție, preponderent din sudul și centrul Republicii Moldova, au fost reabilitate. Pentru aceasta, din bugetul de stat au fost alocate 23 de milioane de lei, iar Banca Mondială a oferit tehnică și utilaj special pentru aceste lucrări.

În prezent, în Republica Moldova sunt circa 30 700 de hectare de bandă forestieră, prea puțin, după cum a recunoscut, viceministrul Mediului, Ion Apostol.

„Astăzi perdelele de protecție forestieră ocupă 1,7% din terenurile arabile, acest lucru însă nu este de ajuns, deoarece, conform, normelor europene este nevoie de cel 4%. Reabilitarea perdelelor forestiere are un larg spectru de beneficii: pe lângă faptul că previne degradarea solului, se mai produce și masă lemnoasă, nuci”.

Ecologiștii susțin că fâșiile forestiere de protecție ar trebui să fie proiectate o dată cu terenurile agricole, întrucât aduc numeroase beneficii, printre care protejarea solului de eroziune, susține președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță.

„Orice teren agricol, de la o anumită suprafață ar trebui să aibă aceste fâșii de protecție ca să diminueze capacitatea vânturilor, mai ales cele care vin în primăvară, de a ridica cernoziomul și de a-l împrăștia pe suprafețe uriașe. Ele sunt un element cheie pentru protecția fertilității solului, pentru menținerea humusului, a cernoziomului”.

Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în Republica Moldova este necesară împădurirea a circa 130 de mii de hectare de fâșii forestiere de protecție. Anual, pentru împădurirea un astfel de terenuri se alocă circa 1 milion de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău