Circa 90% din companiile de stat înregistrează scăderi de venituri după lovitura COVID-19

  • 11 Decembrie 2020 18:14
Circa 90% din companiile de stat înregistrează scăderi de venituri după lovitura COVID-19

Criza pandemică a afectat dur companiile de stat din Republica Moldova. Aproape 90% dintre acestea raportează scăderi de venituri, iar în consecință, și creșteri ale ratei de îndatorare (la aproape 50% dintre companiile de stat). Datele se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

Potrivit studiului, criza provocată de virusul COVID-19 a afectat companiile de stat și pe alte dimensiuni. Aproape 40% dintre reprezentanții companiilor statului spun că, din martie și până în prezent, întâmpină dificultăți legate de perturbarea lanțului de aprovizionare și diminuarea cererii de produse și servicii, iar 11% dintre entități au fost afectate de scăderea productivității muncii.

Totuși, 22% dintre companiile de stat nu au fost afectate de „coronacriză”. „Exemplu ar fi acele companii de stat care beneficiază de implementarea unor programe de stat cum ar fi programul „Drumuri bune”, care totuși a avut suficiente alocații ca să mențină același nivel de afaceri pentru companiile de sector”, spune Dumitru Pîntea, unul dintre autorii studiului.

Aproape jumătate dintre companiile de stat nu au fost pregătite pentru a face față unei eventuale crize economice. „47% dintre reprezentanții companiilor de stat chestionați în cadrul studiului ne-au spus că acestea nu au fost pregătite pentru o eventuală criză. Evident, pe de o parte nimeni nu putea să anticipeze un asemenea tip de criză, care a dus la necesitatea impunerii unor măsuri de distanțare socială și de carantină, dar aici ne referim mai mult la criza economică provocată de pandemie”, a explicat Dumitru Pîntea.

În condițiile actuale, este necesară elaborarea neîntârziată a unei strategii de acordare din partea Guvernului a suportului către sectorul companiilor de stat. „Responsabilii de politici ar trebui să evalueze punctele forte și slabe ale diferitor instrumente care pot fi disponibile pentru a oferi acest sprijin companiilor de stat. Tipurile de măsuri care pot fi implementate în mod corespunzător variază în funcție de sănătatea financiară inițială a companiilor de stat. Unele măsuri pot fi implementate mai rapid, cum ar fi consolidarea fluxului de numerar, iar altele pot dura mai mult în timp, cum ar fi atragerea investitorilor primari”, susține Vadim Gumene, un alt autor al studiului.

În Republica Moldova există 272 de companii de stat. Acestea angajează 6,2% din numărul total al salariaților din Republica Moldova și au o valoare totală a cifrei de afacere de peste 23,6 milioane de lei.

Studiul „Criza COVID-19: Companiile de stat, între incertitudine și oportunități” a fost realizat de Centrul „Expert-Grup”, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău