Circa 70% din cultura de floarea-soarelui din sudul Republicii Moldova a fost pierdută

  • 05 August 11:48
Circa 70% din cultura de floarea-soarelui din sudul Republicii Moldova a fost pierdută

Potrivit producătorilor agricoli din sudul Republicii Moldova, circa 70% din cultura de floarea-soarelui a fost pierdută. La o întâlnire a ministrului Vladimir Bolea avută cu agenții economici și reprezentanții autorităților publice locale din raioanele Taraclia, Ceadîr-Lunga și Comrat, producătorii agricoli au afirmat că ar putea întâmpina dificultăți la asigurarea cu material semincer pentru culturile de câmp.

Producătorii au manifestat îngrijorare față de situația existentă, deoarece au stabilite termene de rambursare a creditelor. În acest sens, au solicitat să fie identificate soluții pentru reeșalonarea ratei la dobânzi și să fie revizuite accizele la motorină pentru producătorii mari.

Ministrul Vladimir Bolea a menționat că agricultura trebuie să fie profitabilă și să devină o verigă importantă în economia țării.

”Pentru sporirea eficienței economice și a competitivității, producătorii trebuie sa obțină valoare adăugată, nu doar să comercializeze materia primă. Trebuie să procesăm ceea ce creștem și atunci vom fi competitivi. Totodată, este absolut necesar să orientăm investițiile în sisteme de irigare, să sporim cooperarea între producători și să intensificăm implementarea tehnologiilor performante. Depunem tot efortul pentru a asigura securitatea alimentară a țării. În acest an vom dubla cantitățile de grâu în rezerva de stat. În scopul susținerii sectorului zootehnic, în curând vom acorda subvenții per litru de lapte. Ministerul creează politici și condiții pentru ca producătorii să-și dezvolte afacerile, însă producătorii trebuie sa devină membri unei Asociații de profil pentru a soluționa problema comercializării producției agricole”, a declarat Vladimir Bolea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău