Circa 68 000 de cetățeni ai R. Moldova vor primi plăți unice ca ajutor acordat de stat. Care sunt cele 5 categorii de beneficiari anunțate de ministrul Alexei Buzu
-
06 Decembrie 2023 16:50
Guvernul Rep. Moldova în parteneriat cu agențiile Națiunilor Unite în Rep. Moldova a prezentat un pachet de cinci măsuri în sprijinul populației vulnerabile. Ajutoarele, care constau într-o plată unică în valoare de la trei la cinci mii de lei pentru pensionari, femei însărcinate, familii vulnerabile cu copii și adulți cu dizabilități în întreținere, vor fi acordate pentru circa 68 de mii de persoane, având un buget total de 226 de milioane de lei. Printre cele cinci categorii de populație beneficiare de ajutoare unice sunt și aproape 10 mii de angajați din sistemul de asistență socială, transmite Radio Chișinău.
Pensionari născuți înainte de 1945 și care au o pensie mai mică de trei mii de lei, familii care au în îngrijire copii sau persoane adulte cu dizabilități, femei însărcinate sau care au în îngrijire copii mai mici de 13 luni, aflate în sărăcie extremă, fac parte din categoriile de populație care vor fi susținute suplimentar prin programul finanțat de agențiilor Națiunilor Unite în Rep. Moldova, prezentat de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.
1. Plată unică de 3.000 de lei pentru peste 56 de mii de pensionari care s-au născut înainte de 1945 și s-au pensionat înainte de 1999 și care au pensia mai mică de 3000 de lei;
2. Plată unică de 5.000 de lei pentru 3.019 familii care au în îngrijire copii cu dizabilități severe;
3. Plată unică de 5.000 de lei pentru 7.195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în serviciul de asistență personală;
4. Plată unică de 5.000 de lei pentru femei însărcinate sau care alăptează și care se află în sărăcie extremă;
A cincea categorie de persoane susținută prin aceste măsuri suplimentare guvernamentale de suport sunt angajații din sistemul național de asistență socială, aproape zece mii de persoane, având un buget total de circa 51 de milioane de le, după cum a anunțat ministrul Alexei Buzu.
Ajutorul reprezintă un element esențial în strategia de răspuns a Guvernului la oricare criză umanitară, economică și energetică, a declarat Aliona Cristei, coordonatoare de proiect în cadrul Agenției ONU pentru populație în Rep. Moldova.
„Ajutorul financiar sprijină persoanele să acopere diferite cheltuieli de transport, spre unități medicale, cazare, produse alimentare sau produse igienice de primă necesitate. Fondul ONU pentru populație va continua să acorde prioritate nevoilor speciale de sănătate, nutriție și bunăstare a populației în special ce ține de femeile însărcinate, persoane în etate vulnerabile”, a spus Aliona Cristei.
Ministerul Muncii a întocmit deja listele de beneficiari în baza datelor aflate în sistem, iar banii ar urma să ajungă la cetățenii incluși în program fără ca aceștia să depună vreun demers, în aproximativ o lună.