Circa 60 de angajați ai instituțiilor municipale vor monitoriza copiii refugiați din Ucraina

  • 31 Mai 2022 18:36
Circa 60 de angajați ai instituțiilor municipale vor monitoriza copiii refugiați din Ucraina

Circa 60 de angajați ai instituțiilor municipale – asistenți sociali, pedagogi, psihologi – vor activa în toate sectoarele din Chișinău pentru identificarea copiilor refugiați și a însoțitorilor acestora, care locuiesc în centrele de plasament sau în familii, în vederea oferirii de informații, suport și asistență în funcție de nevoile lor specifice. Comunitățile refugiaților vor fi informați privind serviciile specializate acordate de instituțiile municipale. Activitățile sunt întreprinse în cadrul campaniei „Ajută-mă să te ajut!”. Termenul de desfășurare a campaniei este 30 mai - 27 august, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Chișinău, transmite IPN.

Potrivit reprezentanților Primăriei, campania are multe etape. Prima ține de adunarea informației, ca oamenii să înțeleagă unde pot apela, la ce servicii. Mai întâi angajații vor afla cu ce probleme se confruntă refugiații. Municipalitatea trebuie să înțeleagă de ce au nevoie și cu ce pot să-i ajute. 60 de specialiști vor merge în teren, la centrele de plasament, la familiile care s-au adresat la Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului.

Primarul general, Ion Ceban, menționează implicarea activă a instituțiilor municipale în gestionarea crizei refugiaților în municipiul Chișinău, subliniind că „toate instituțiile municipale au asigurat sprijinul profesionist și au creat condiții necesare în centrele de plasament temporar pentru refugiați”.

Și organizațiile internaționale continuă să sprijine Republica Moldova în răspunsul de urgență față de criza refugiaților, ca fiecare copil să aibă parte de cea mai bună protecție și asistență. Campania lansată va aduce beneficii în special,copiilor refugiați în situații de risc, care vor primi ajutor în completarea actelor de identitate și cererilor de azil. Pe lângă reprezentarea intereselor și drepturilor copiilor și raportarea cazurilor de violență, neglijență, exploatare sau trafic de persoane la Telefonul Copiilor, există o necesitate stringentă de a monitoriza situația fiecărui copil și de a preveni separarea sa de părinți sau tutori”, a menționat șeful Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander.

Peste 300 de copii beneficiază de educație non-formală în centre de creație, programe extrașcolare, centre comunitare pentru copii și tineri, centre de zi în capitală. De asemenea, în Chișinău sunt peste 3700 de familii care au găzduit refugiați. Centrul pentru refugiați „Patria Lukoil” a înregistrat timp de două luni peste 14500 de cereri de ajutor umanitar, dintre care 8566 cereri depuse de familii care au în îngrijire circa 5600 de copii.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt  peste 97 de mii de refugiați ucraineni, dintre care peste 47 mii sunt copii. Doar 1830 de copii ucraineni sunt școlarizați în instituțiile de învățământ general, dintre care 1120 de copii – în Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău