Circa 5.700 de persoane au beneficiat anul trecut de intervenții chirurgicale cardiovasculare finanțate din fondurile de asigurare medicală obligatorie
-
10 Martie 2023 11:18
Aproximativ 5700 de persoane au beneficiat în anul 2022 de intervenții chirurgicale cardiovasculare, acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), anunță CNAM.
Peste 4000 sunt intervenții minim-invazive la adulți în cazul infarctului miocardic, 84 – operații minim-invazive la copii cu malformații congenitale, iar peste 1600 – alte operații cardiochirurgicale.
Pentru intervențiile chirurgicale cardiovasculare, în 2022, din fondurile AOAM au fost direcționate peste 294 de milioane de lei, cu 48 de milioane mai mult față de anul 2021.
Costul unui caz tratat în cadrul programelor speciale de intervenții chirurgicale cardiovasculare variază de la circa 41 de mii de lei până la 206 mii de lei per operație minim-invazivă la adulți. Acest cost este calculat în funcție de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale și protocoalelor clinice naționale, asigurarea medicamentelor necesare, a condițiilor hoteliere și alimentației pe durata spitalizării pacientului.
Anul trecut, 15 persoane cu probleme cardiace au beneficiat de operații minim-invazive pentru înlocuirea valvei aortice (TAVI), efectuate în cadrul programului special „Cardiologie intervențională”. Pentru aceste intervenții, din fondurile AOAM au fost alocate peste trei milioane de lei, costul mediu al unui caz tratat depășind 206 mii de lei.
Totodată, în 2022, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanțat 156 de cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic și ablații”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic și tratament al dereglărilor de ritm cardiac. Pentru aceste operații au fost alocate aproape 2 milioane 801 mii de lei, inclusiv pentru consumabile costisistoare.
În 2023, pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale cardiovasculare a fost prevăzută suma de circa 373 de milioane de lei.
Instituția menționează că de operații gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgență. Pentru intervenția chirurgicală programată, cetățenii se adresează la medicul de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigațiilor necesare și a consultațiilor la medicii specialiști.