Circa 50% din autorizațiile de import al medicamentelor au fost atribuite companiilor din regiunea transnistreană

  • 09 August 16:15
Circa 50% din autorizațiile de import al medicamentelor au fost atribuite companiilor din regiunea transnistreană

Circa 50% din totalul autorizațiilor de import al medicamentelor pe teritoriul Republicii Moldova au fost atribuite companiilor din regiunea transnistreană. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul unei ședințe a grupurilor comune de lucru pentru ocrotirea sănătății.

Discuțiile s-au axat pe mecanismul de import al medicamentelor, fiind specificate unele aspecte privind eliberarea de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale /AMDM/ a autorizațiilor pentru medicamentele neînregistrate. Astfel, Chișinăul a apreciat impactul pozitiv al ședințelor tehnice organizate de către AMDM pentru agenții economici din regiunea transnistreană în vederea respectării pașilor procedurali care necesită a fi parcurși pentru obținerea autorizației, scrie sursa citată transmite MOLDPRES.

Totodată, coordonatorul grupului de lucru de la Chișinău a anunțat că, începând cu 24 februarie curent, 50% din autorizațiile eliberate de către AMDM au fost atribuite celor opt agenți economici din regiunea transnistreană. Este vorba de peste 800 de autorizații de import, dintre care 300 – pentru medicamente de importanță vitală.

De asemenea, la solicitarea specialiștilor de profil de la Tiraspol, reprezentanții Ministerului Sănătății au explicat procedura de procurare a testelor de laborator pentru determinarea hepatitelor virale B, C, D, destinate pacienților din regiunea transnistreană.

La fel, în cadrul ședinței s-a discutat despre serviciile medicale de reabilitare acordate copiilor diagnosticați cu paralizie cerebrală, inclusiv celor din regiunea transnistreană. În acest sens, Chișinăul a exprimat deschidere pentru examinarea oportunităților de extindere a serviciilor pentru copiii domiciliați în regiune, în baza informațiilor statistice pe care Tiraspolul urmează să le furnizeze.

În anul curent, grupurile comune de lucru pentru ocrotirea sănătății s-au convocat în cinci ședințe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău