Circa 400 de proiecte cu o valoare de peste 170 milioane de lei vor fi implementate prin Programul „Satul european expres”

  • 12 Iulie 2023 14:16
Circa 400 de proiecte cu o valoare de peste 170 milioane de lei vor fi implementate prin Programul „Satul european expres”

Guvernul a aprobat astăzi, 12 iulie, rezultatele concursului pentru granturi mici în vederea dezvoltării localităților din Republica Moldova prin Programul „Satul european expres”, transmite MOLDPRES.

Astfel, la concurs au fost depuse 680 de note conceptuale. În urma evaluării acestora, au fost selectate 399 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 172,3 milioane de lei (8,6 mln de euro), bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională Locală, scrie sursa citată.

Majoritatea proiectelor – 192 la număr - au fost depuse pentru reabilitarea infrastructurii sportive și sociale. Alte 70 de inițiative locale se referă la modernizarea sistemelor de iluminat public. Pentru reabilitarea clădirilor publice, vor fi implementate 64 de proiecte, iar pentru renovarea centrelor culturale au fost selectate 46 de inițiative. De asemenea, în alte 27 de localități vor fi realizate proiecte de eficientizare energetică, prin instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei, folosind resurse regenerabile. În urma implementării proiectelor incluse suplimentar în Documentul Unic de Program, alți 164 de mii de cetățeni vor beneficia de condiții mai bune de trai.

Adițional, Guvernul vine să sprijine și condițiile în care se vor oferi servicii de îngrijire a copiilor până la trei ani, prin extinderea numărului de creșe. În acest sens, a fost organizat concursul în cadrul apelului competitiv de granturi mici, la care au participat autoritățile publice locale de nivelul I, ale căror localități au o populație mai mare de 5000 de locuitori. În urma acestuia, au fost selectate 22 de proiecte de construcție/reabilitare a creșelor, cu o valoare de 10 milioane de lei.

„Avem pe rol 917 proiecte – 496 în cadrul „Satului european”, 399 în cadrul „Satului european expres” și 22 de proiecte pentru construcția și reabilitarea creșelor, astfel încât să trecem de la Satul European la o Moldovă Europeană”, a punctat la ședința Guvernului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

Programul „Satul european expres” a fost lansat în urma inițiativei președintelui Maia Sandu cu scopul de a permite localităților să implementeze proiecte rapide, în maximum șase luni, care necesită mai puține resurse financiare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău