Circa 3500 de autovehiculele din stânga Nistrului au obținut numere neutre

  • 11 Martie 2020 08:46
Circa 3500 de autovehiculele din stânga Nistrului au obținut numere neutre

Din momentul lansării activității secțiilor de înmatriculare a vehiculelor din municipiul Tiraspol și din orașul Râbnița în toamna anului 2018 și până la mijlocul lunii februarie 2020, au fost eliberate aproape 3500 de numere de înmatriculare neutre pentru autovehiculele din stânga Nistrului.

Într-un răspuns pentru IPN, Agenția Servicii Publice (ASP) menționează că nu deține date privind numărul total de vehicule înmatriculate în partea stângă a Nistrului, deoarece nu există un schimb de informații între autoritățile competente de la Chișinău și cele din partea stângă a Nistrului.

ASP precizează că oferă servicii de eliberare a plăcuțelor neutre pentru deținătorii de automobile din stânga Nistrului în baza programării electronice preventive. Programarea electronică se efectuează conform bazei de date a părții transnistrene și nu poate fi influențată de reprezentanții ASP. Însă nu în toate cazurile de programare solicitanții de servicii se prezintă pentru obținerea plăcuțelor cu numere de înmatriculare neutre. 

Costurile pentru înmatricularea unui vehicul cu plăcuțe de înmatriculare neutre se constituie din următoarele componente: 400 de lei costă certificatul de înmatriculare, 400 de lei - identificarea vehiculului (pentru cele importate după 24 aprilie 2018), precum și plata pentru revizia tehnică. Acest serviciu este prestat de către un agent economic din stânga Nistrului.

Actualmente, la Tiraspol se înmatriculează circa 20-25 de vehicule pe zi, iar la Râbnița – 5-7 vehicule pe zi. Totodată, ASP precizează că nu au fost recepționate cereri sau plângeri privind posibile impedimente și dificultăți cu care s-ar fi confruntat proprietarii de vehicule cu numere de înmatriculare neutre în trafic internațional. Suplimentar, pentru participarea în trafic internațional proprietarii de vehicule cu numere neutre sunt obligați să cunoască legislația rutieră a statului respectiv, să dispună de acte de înmatriculare și permis de conducere valabil.

Începând cu 1 septembrie 2018, proprietarii de mijloace de transport domiciliați în regiunea transnistreană pot solicita numere de înmatriculare neutre, oferite de către autoritățile Republicii Moldova, care le permite circulația în traficul rutier internațional. Urmare a înțelegerilor din cadrul procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, au fost deschise două puncte de înmatriculare în orașele Tiraspol și Râbnița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău