Circa 350 de companii din R.Moldova, România și alte țări au participat la expoziția „Made in Moldova”
-
01 Februarie 2017 14:11
Circa 350 de companii din Republica Moldova, România, dar și din Italia și-au expus produsele la expoziția „Made in Moldova” inaugurată miercuri, 1 februarie, la Centrul MoldExpo din Capitală.
Expoziția, aflată la ce-a de 16-a ediție, va fi deschisă până pe 5 februarie.
Vinuri, produse alimentare, mobilă, dar și utilaje agricole - toate pot fi găsite la expoziția anuală „Fabricat în Moldova”, deschisă la Moldexpo până pe 5 februarie. Dacă pentru unii agenți economici, expoziția este o rampă de lansare, alții sunt deja participanți permanenți, spune Cristina Gagim, reprezentanta unei companiei de producere a covoarelor.
„Am venit cu trei colecții: antic, etno și moderne. Sunt covoare sută la sută lână. Avem o gamă diversă de colorit și dimensiuni. Ne dorim să fim prezenți și pe piața europeană, totuși vrem să prezenți și aici în țară”, a declarat Cristina Gagim, reprezentant Floare Carpet.
Pe lângă articole vestimentare și utilaje agricole, la expoziție clienții pot găsi și produse alimentare. Spre exemplu sucuri bio, preparate din fructe autohtone, spune patronul unei companii specializate, Alexandru Chirtoca.
„Am adus sucuri naturale de fructe moldovenești de stoarcere directă. El se face direct din fructe: spălare, presare, pasteurizare și ambalare. Spre deosebire de fructele din magazine care conțin conservanți”, a precizat Alexandru Chirtoca.
În acest an, la „Fabricat în Moldova” au participat și companii din Iași. Printre ele și o firmă de producere a produselor farmaceutice, primul producător din lume de nistatină.
„Produsele noastre sunt foarte ieftine, accesibile ca preț pentru orice pacient din Republica Moldova. Sunt foarte eficiente, medicii prescriu produsele noastre pacienților, medicii sunt mulțumiți că pot procura produse mai ieftine”, a declarat directorul reprezentanței din Republica Moldova a companiei „Antibiotice Iași”, Anton Mihoc.
Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat că prezența companiilor românești la această expoziție reprezintă angajamentul de ansamblu al României pentru întărirea relațiilor cu Republica Moldova.
„Foarte multe companii din România, în special, din zona Iașiului, dar și din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și din județul Prahova sunt prezente aici tocmai cu obiectivul declarat de a-și găsi parteneri de afaceri, de a încerca să promoveze investițiile românești în republică, de a crea locuri de muncă și de a contribui, astfel, pe ansamblu, la îmbunătățirea stării de lucruri”, a constatat Daniel Ioniță.
Premierul Pavel Filip a încurajat agenții economici din Republica Moldova și le-a sugerat că o afacere nu trebuie neapărat să fie mare, ci să fie gestionată în mod inteligent.
„Noi trebuie să avem grijă de producătorii noștri, dar nu prin impunerea barierelor pentru import. Noi trebuie să creăm condițiile necesare pentru ca producătorii din Republica Moldova să poată produce marfă de calitate, care îi va asigura o competiție înaltă fie pe piața internă, fie pe piața Uniunii Europene, fie pe piața țărilor din CSI”, a precizat Pavel Filip.
Pe lângă expoziție, sunt în desfășurare și șase foruri economice bilaterale și multilaterale. Cel mai mare for-economic este cel moldo-rus, la care participă 60 de agenți economici din Rusia și 150 din Republica Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană. Forumul economic moldo-român va începe la 2 februarie și la acesta vor participa 40 de agenți economici din România.