Circa 32 de mii de contravenții au fost stabilite întreprinzătorilor în 2021. Ce sancțiuni s-au aplicat

  • 08 Mai 2022 12:49
Circa 32 de mii de contravenții au fost stabilite întreprinzătorilor în 2021. Ce sancțiuni s-au aplicat

Pe parcursul anului trecut, la categoria contravențiilor ce afectează activitatea de întreprinzător au predominat încălcările cu privire la desfășurarea ilegală a activității. Datele au fost publicate, recent, de Biroul Național de Statistică, informează Bizlaw.md.

Mai exact, potrivit sursei citate, autoritățile au constatate, în 2021, 31,9 mii contravenții ce afectează activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile mobiliare. Indicatorul este cu 29,6% mai mult comparativ cu anul 2020. Ulterior, au fost adoptate 31,4 mii decizii de aplicare a sancțiunii. Principala sancțiune pentru această categorie de contravenții a fost amenda (31,4 mii amenzi). Concomitent, pentru 170 contravenții a fost aplicată confiscarea, iar în cazul a 122 a fost aplicată ridicarea contra-echivalentă a obiectului.

Potrivit autorităților, au predominat încălcările cu privire la desfășurarea ilegală a activității de întreprinzător, fiind aplicate amenzi în circa zece mii cazuri (31,9% din total amenzi aplicate pentru această categorie). Amenzile privind încălcarea regulilor vamale au constituit 24,2% în totalul amenzilor aplicate pentru această categorie de contravenții, după care a urmat încălcarea modului de prezentare de către contribuabili a dării de seamă fiscale și de achitare a obligațiilor, precum și a informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor social și medicale,11,3% și încălcarea regulilor de exploatare a echipamentelor de casă și de control, 9,8%. Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor privind vinieta au constituit 9,1% în structura amenzilor, iar pentru încălcarea regulilor de comerț, 5,2% din amenzi.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău