Circa 3.000 de migranți se află în continuare în enclava spaniolă Ceuta, la o lună după valul de migrație inedit

  • 17 Iunie 2021 20:30
Circa 3.000 de migranți se află în continuare în enclava spaniolă Ceuta, la o lună după valul de migrație inedit

La o lună după valul de migrație inedit în enclava spaniolă Ceuta, circa 3.000 de persoane "în situație ilegală" se află încă acolo, au anunțat joi autoritățile locale ale acestui mic teritoriu situat în nordul Africii, informează AFP.

"Estimăm că 3.000 de persoane, adulte și minore, au rămas la Ceuta, dintre cele 12.000 intrate în mod ilegal în orașul nostru pe 17 și 18 mai", a declarat Juan Vivas, șeful guvernului local, în timpul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Vivas, 839 de minori se află în continuare la Ceuta.

Prefectura orașului estimează la rândul său la circa 11.000 numărul de migranți, aproape toți marocani, care au intrat la mijlocul lui mai în Ceuta. Majoritatea acestor migranți au fost expulzați foarte repede.

"Aceste 3.000 de persoane se află în marea lor majoritate într-o situație de precaritate absolută", a deplâns Vivas, denunțând o stituație "insuportabilă pentru oraș și care în plus se agravează de la o zi la alta".

Vivas a îndemnat guvernul central să acționeze "cât mai repede", "pentru ca daunele cauzate să nu fie ireparabile". Este vorba, atenționează el, atât de "o urgență umanitară", cât și de probleme "de liniște și securitate pentru cetățenii" enclavei.

Pe 17 și 18 mai, enclava situată pe coasta nordică a Africii, s-a confruntat cu un val de migrație, în urma relaxării controalelor de către Maroc, pe fondul crizei cu Madridul cu privire la primirea în Spania, pentru a fi aici tratat, a liderului Frontului Polisario. Spitalizarea lui Brahim Ghali la Logrono (nordul Spaniei) a declanșat o criză diplomatică majoră între Spania și Maroc

Acest aflux de migranți absolut inedit a provocat panică printre cei circa 84.000 de locuitori ai enclavei, dar și compasiune față de acești oameni sosiți aici în speranța de a găsi de muncă și a scăpa de sărăcia, șomajul și foamea din Maroc.

Ceuta este situată pe un promontoriu în Strâmtoarea Gibraltar, în dreptul extremității de sud a Peninsulei Iberice.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău