Circa 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin în Republica Moldova

  • 22 Ianuarie 11:25
Circa 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin în Republica Moldova

Anual în Republica Moldova aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Aceasta înseamnă că zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin. Totodată, la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, care începe astăzi, transmite IPN.

Potrivit ANSP, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei la nivel global. Conform Strategiei Globale a OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 mii de femei pe an.

Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin atunci când celule devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Important de menționat că stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat.

Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 95% dintre tumorile de col uterin. Se estimează că până la 50-80% dintre oameni ar putea să se infecteze cu HPV de-a lungul vieții.

Principalii factori de risc ce duc la declanșarea bolii includ: număr mare de nașteri, consumul de tutun, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, vârstă fragedă în momentul primului act sexual, număr mare de parteneri sexuali.

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu prezintă semne sau simptome vizibile. Însă, odată cu avansarea în stadiile mai tardive, apar unele semne vizibile ale cancerului de col uterin precum: sângerări vaginale; secreții vaginale neobișnuite; durere în regiunea bazinului; dureri violente în timpul contactului sexual etc.

Cancerul de col uterin se consideră printre cele mai prevenibile tipuri de cancere. Pe lângă faptul că sunt prevenite prin vaccinarea HPV, leziunile precanceroase pot fi detectate cu ușurință prin screening. De asemenea, screeningul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul are un potențial ridicat de vindecare.

Pentru a preveni cancerului de col uterin, se recomandă vaccinarea fetelor și băieților împotriva HPV (de la 9-14 ani), în conformitate cu Calendarul național de vaccinare. Se recomandă testul de screening (testul citologic) o dată la 3 ani de către femeile cu vârsta de 25-61 de ani.

Screeningul de col uterin include testul citologic și colposcopia, ce permit depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadiile incipiente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău