Circa 250 de mii de hectare de terenuri agricole, lăsate în paragină
-
15 Iulie 2023 14:15
În Republica Moldova zac în paragină 250 de mii de hectare din totalul de 2 milioane de hectare de terenuri cu destinație agricolă. Cele mai multe terenuri pârloagă sunt în centrul țării – peste 115 mii de hectare și în sud – peste 81 de mii de hectare. O bună parte din proprietarii acestor terenuri au decedat.
Pentru a soluționa problema, autoritățile au elaborat un nou Cod Funciar, prin care vor să le permită primăriilor să ia în gestiune suprafețele abandonate și să le dea în arendă agenților economici, dacă acestea nu sunt prelucrate timp de doi ani consecutiv, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.
În satul Sofia, din raionul Hîncești, circa 130 de hectare sau fiecare al cincilea din suprafața totală de terenuri agricole au fost lăsate pârloagă. Majoritatea sunt fost vii și livezi. Primarul localității, Ion Mîrza, a explicat pentru Europa Liberă că sătenii și-au lăsat de izbeliște pământurile pentru că nu mai aveau unde să-și vândă strugurii și fructele, mai ales că și prețurile au scăzut.
„Mulți din cei care dețineau aceste livezi și vii au plecat în lumea veșnică, iar copiii lor, potențiali moștenitori, sunt plecați peste hotare și nu are cine să prelucreze terenurile. Ele au fost lucrate câțiva ani, timpul trecea și tot mai puțini le lucrau. Nu era convenabil”, a spus primarul.
Fermierii care au în vecinătate pământuri părăsite se plâng că buruienile le invadează câmpurile și le afectează culturile. „Ca să dăm aceste terenuri în arendă unor agenți economici, aceștia ar trebui să suporte niște cheltuieli, să achite arenda și să investească în defrișarea arborilor, care este foarte costisitoare”, afirmă primarul.
Primarul din Sofia crede că procedura ar trebui regândită. „90% din terenurile abandonate aparțin persoanelor care nu mai sunt printre noi, dar n-au făcut acte de moștenire sau tranzacții de vânzare-cumpărare și atunci apare întrebarea pe cine să somăm. Ar fi bine ca Guvernul să chibzuiască legea dată și să o pună în discuții publice, ca să cunoască fiecare ce-l așteaptă, fie el potențial moștenitor, fie el proprietar. Ar fi bine ca terenurile să treacă în gestiunea primăriei fără a soma proprietarii, pentru a fi transmise în arendă”, motivează Ion Mîrza.
Directorul interimar al Institutului de cercetări pentru culturile de câmp „Selecția” din Bălți, Boris Boincean, a explicat pentru Europa Liberă că pe terenurile abandonate se dezvoltă foarte mulți dăunători, care cauzează pagube culturilor agricole. De asemenea, resturile vegetale nedescompuse pot duce la izbucnirea incendiilor, pe timp de caniculă.